Kino Istra: Hitchcock u Motovunu – novi doživljaj nijemog filma uz glazbu uživo

Nijemi film Alfreda Hitchocka „Stanar: priča o londonskoj magli“ bit će prikazan u petak, 20. kolovoza, u motovunskom hotelu Roxanich, u 21 sat, i to uz glazbenu pratnju uživo slovenskog benda Jimmy Barka Experience, a u sklopu programa Kino Istra.

Legendarni Alfred Hitchcock stvarao je još u doba nijemog filma – podatak je to koji mnogi i ne znaju. No, upravo jedno ostvarenje iz tog doba donijelo mu je titulu majstora trilera. Riječ je o filmu „Stanar: priča o londonskoj magli“, jednom od prvih Hitchcockovih uspjeha, a Kino Istra u nastavku ljetnih iznenađenja donosi upravo ovaj nijemi film.

„Stanara“ je Hitchcock snimio još 1926. prema istoimenom popularnom romanu književnice Marie Belloc Lowndes koja je inspiraciju pronašla u zločinima Jacka Trbosjeka. U sugestivnoj atmosferi maglovitog Londona film prati stanara jedne londonske zgrade kojeg sumnjiče za ubojstva mladih žena. Riječ je o trećem Hitchcockovom djelu nastalom nakon komercijalne propasti njegova prva dva filma i strahovanja o slomu njegove karijere u usponu. Ipak, očekivanja su ostvarena pa mnogi kritičari ovaj napeti triler smatraju najuspjelijim britanskim nijemim filmom. Kuriozitet je i da se Hitchcock ovdje prvi put pojavljuje u kratkoj gostujućoj ulozi što je kasnije postalo obilježje njegovih filmova.

Zvučnu kulisu za ovu jezivu priču stvorit će sastav Jimmy Barka Experience čiji se izričaj zasniva na spoju modernog i tradicionalnog. Čine ga ugledni bubnjar Marjan Stanič i dvojica DJ-a, Borja i Bakto, poznati iz projekta Tetkine radosti u kojem su donosili ex-jugoslavenski funk, soul i disco. Glazba slovenske skupine puna je nepredviđenih obrata te predstavlja šareni miks funka, breakbeata, hip hopa i afro ritmova. Poveznica ovog benda s filmom je i ime Jimmy Barka, prema liku propalog pjevača iz kultnog djela „Kad budem mrtav i beo“ redatelja Živojina Pavlovića.

Izvor

Leave a Reply


− 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum