Nagrade 19. Liburnia Film Festivala


Dodijeljene su nagrade 19. LFF-a, a izbor žirija bio je potpuno drugačiji nego kod lanjskog izdanja.

Dok je lani pobijedila Renata Poljak s osebujnim filmom „Porvenir“, ove godine su filmovi slične estetike na granici dokumentarnog i eksperimentalnog (Horizont, Split, Uvala) potisnuti na marginu, a nagrađeni su narativno klasičniji dokumentarci. To se naročito odnosi na dugometražni dokumentarac „Tvornice radnicima“ (redatelj Srđan Kovačević), koji je proglašen najboljim filmom, i kratkometražni „Martin Torpedo“, dobitnikom nagrade za najbolji regionalni film.

Publika je također nagradila klasičniji dokumentarac „Jedna od nas“, redatelja Đure Gavrana, koji se bavi intrigantnom tematikom nasilja u obitelji. Dugometražni dokumentarac „O jednoj mladosti“, redatelja Ivana Ramljaka, bio je najveći hit sezone 2020/2021 pa je i na LFF-u očekivano pokupio nagradu i to za najbolju režiju. Nagradu za najbolju montažu i posebno priznanje osvojio je „Bijeli Božić“ Josipa Lukića, dok je „Nulti krajolik“ (redatelj Bruno Pavić) nagrađen za najbolju fotografiju (Andrea Kaštelan) i najbolji dizajn zvuka (Vjeran Šalamon).

Iako na LFF-u žiriji često znaju iznenaditi i nagraditi filmove koji su manje poznati i medijski eksponirani, ove godine to nije bio slučaj. Odabir žirija bio je prilično konvencionalan, odnosno išlo se je na sigurne adute što se tiče odabira tematike i načina njihove obrade.

 

E. L.

Leave a Reply


7 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum