Projekcija filma „Grad po mjeri čovjeka“ u Poreču

Projekcija dokumentarnog filma „Grad po mjeri čovjeka“ redatelja Andreasa Dalsgaarda bit će održana u ponedjeljak, 30. kolovoza u 20 sati na porečkom Trgu Joakima Rakovca.

„U potrazi za mogućnostima, novcem i boljim životom, populacija seli u gradove koji se pretvaraju u gigantske i nepregledne sustave nebodera i prometnica, mjesta gdje ljudi žive svoje otuđene živote u betonskim kutijama. Život u (mega)gradovima jednako je primamljiv koliko i problematičan. Danski dokumentarni film govori o gradovima koje smo kao civilizacija neuspješno planirali – zaboravljajući na ljudsku interakciju, inkluziju i potrebu za intimnošću. No, govori i o primjerima kojima trebamo težiti.

„Danas gotovo 55% svjetskog stanovništva živi u urbanim područjima. U vrijeme snimanja filma projekcije su govorile da će se do 2050. taj udio popeti na 80%. Danas govorimo o nešto manjim brojevima – 68%. Međutim, manji broj ne znači i pametniji razvoj situacije – kako za velike, tako i za male gradove.

„Danski arhitekt i profesor Jan Gehl s kolegama želi (pre)oblikovati gradove prije svega uzimajući u obzir okolišnu održivost I ljudske potrebe. Žele osloboditi gradove od invazije automobila te stvoriti prostora za pješake i bicikliste.

„Grad po mjeri čovjeka je dokumentarac iz budućnosti kojoj već svjedočimo“, piše u opisu filma.

Projekcija filma “Grad po mjeri čovjeka” organizirana je u sklopu projekta “Poreč Living Streets” kojeg provodi Grad Poreč s partnerima, gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, a u sklopu EU projekta EUKI Living streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, Organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum