TEATRIN – festival priče i stvaralačke igre na Buzeštini

Teatrin – festival priče i stvaralačke igre bit će održan u Roču (25.8.), Vrhu (26.8.) i Buzetu (27.8.). Festival će okupiti 25 pripovjedača iz Istre i Hrvatske. To su: Alesandar Bančić (Pula), Jasmina Žiljak Ilinčić (Split), Jelena Premac (Koprivnica), Maja Stanković (Buzet), Milan Medak i Sanja Lađarević (Rovinj), Ana Malnar (Zagreb), Magda Henok (Zabok), Dijana Zorić (Zagreb).

Ideja i osnovni cilj projekta Teatrin je ostvariti ponudu stvaralačkih, dramsko-pedagoških i izvedbenih sadržaja s ciljem popularizacije istarske zavičajne književnosti, pripovjedača, ilustratora i kamišibaj autora. Sam projekt odvija se u dva bloka; prvi koncem augusta, a drugi početkom studenoga.

Posebna vrijednost festivala je što uz pripovjedače tradicionalnog storytellinga po prvi puta u Hrvatskoj okuplja i domaće kamišibaj pripovjedače, a samim time i stvara hrvatsku kamišibaj scenu. Riječ je o vrsti tradicionalnog japanskog pripovijedanja koje je specifično po tome što se priča pripovijeda uz pratnju slika smještenih u malo, drveno, stolno kazalište (butaj). Kamišibaj izvođači na festivalu su: Iva Nemec (Buzet), Vesna Mileta Laković (Pula), Izabela Aranza (Pula), Ana Malnar (Zagreb), Snježana Lovrinić (Buzet), Hrvoje Bogojević (Pula), Aleksandra Možar (Pula), Lana Sirotić Katarinčić (Buzet) i Amelia Lušetić (Pazin). Krajem studenoga kamišibaj će zauzeti centralno mjesto te ugostiti mlade kamišibaj pripovjedače, održati predavanja o umjetnosti pripovijedanja u slikama, prezentirat prvu istarsku kamišibaj legendu o Oraču Dragonji čije ilustracije potpisuje Vibor Juhas te predstaviti prvi hrvatski, autorski (tezukuri) izrađen kamišibaj butaj (stolno kazalište) Bojana Đorđevića.

Uz navedeni program na Teatrinu će se naći niz lutkarskih radionica na kojima će se izrađivati mitska bića istarskih legendi, a vodit će ih: Elena Rabak Štroligo (Roč), Anuška Gržinić (Buzet), Snježana Lovrinić (Buzet) i Živa Kutnjak Rijeka).

Tijekom festivala će se održati i dramsko-pedagoške radionice za učitelje, nastavnike i srednjoškolce koje će voditi predavačice s Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije. Trodnevnu radionicu „Pripovjedačko kazalište“ vodit će dramaturginja Maja Sviben; „Igrom do (Spo)razumijevanja“ dramska pedagoginja i nositeljica kolegija Dramski odgoj na UFZG Maša Rimac Jurinović, a „Improvizacijom do izvedbe“ najpoznatije ime hrvatske dramske pedagogije, Ines Škuflić Horvat.

Svi projekti udruge Kaleido njeguju inkluzivni karakter pa tako i ovaj, slijedom toga se tijekom festivala održati Teatrin Avantura za osobe s intelektualnim teškoćama iz Kluba Crvenog Križa Buzet. Avantura objedinjuje izlet u Roč, predstavu kamišibaj kazališta i radionicu koju vodi dramsko – inkluzivni pedagog Hrvoje Bogojević (Pula).

Nositelj projekta je Udruga Kaleido, a partneri su: Osnovna škola Vazmoslava Gržalje, Grad Buzet, Crveni Križ Buzet, POU Buzet, Galerija skladište, MO Roč i MO Vrh. Idejna začetnica i voditeljica projekta Teatrin  e profesorica i dramska pedagoginja Iva Nemec, koordinatorica je Slađana Katarinčić, a tehnički direktor festivala je Bojan Đorđević. Vizualni identitet festivala potpisuje pulski ilustrator Vibor Juhas. Najavni song festivala je napisala Maja Stanković, a uglazbila i otpjevala Elis Lovrić.

Projekt financiraju Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Grad Buzet, Fond za kulturu DHK – društva hrvatskih književnika, a logističku potporu projektu je osigurala TZ Buzet i Istarska Županija.  Sve aktivnosti projekta odvijat će se poštujući aktualne mjere Stožera civilne zaštite IŽ.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum