Dominacija dokumentaraca o ljudskim pravima

U četvrtak navečer završili su 30. Dani hrvatskog filma s podjelom nagrada, a ovogodišnji žiri (redateljica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj) očito je preferirao klasični dokumentarizam s tematikom ljudskih prava.

To se vidi po apsolutnom pobjedniku, dokumentarnom filmu „Jedna od nas” redatelja Đure Gavrana, koji je osvojio veliku nagradu žirija, nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za montažu (Nina Velnić), za etiku i ljudska prava, kao i nagradu „Zlatna uljanica“ Glasa Koncila. Podsjetimo se, film se bavi okupljanjem bivših razrednih kolega povodom obljetnice mature, tijekom kojeg raspravljaju o slučaju zlostavljanja srednjoškolske kolegice.

Nagradu za najbolju režiju također je dobio klasični dokumentarac „Čekaj me” u kojemu se redatelj Damir Markovina bavi odnosom vlastitih roditelja i bake bivše partizanke. Osim ovih dokumentaraca, dobro je prošao i igrani film „Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem”, riječke redateljice Sanje Milardović koja je dobila nagradu za scenarij, a nagrađen je i za glumu (Olivera Baljak) te kao najbolji igrani film festivala.

„Antiotpad” Tina Žanića, koji je bio veći igranofilmski favorit, dobio je nagrade za najbolju mušku ulogu (Bernard Tomić) i kameru, dok je eksperimentalni film „Porvenir” (redateljica Renata Poljak) nagrađen za glazbu (Alen i Nenad Sinkauz) i oblikovanje zvuka (Iva Ivan). Nagradu Jelena Rajković za mlade redatelje dobila je Sara Grgurić za film „U šumi”, a publika je svoje glasove dodijelila dokumentarcu „Ljubav oko svijeta” bračnog para Rostuhar.

 

E. L.

Leave a Reply


6 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum