Kvalitetan triler otrgnut iz zaborava

TV: GLUHO DOBA NOĆI, redatelja Roberta Bentona

U srijedu navečer (22. rujan) na 3. programu HTV-a prikazan je triler „Gluho doba noći“ (Still of the Night, 1982), pomalo zaboravljenog američkog redatelja Roberta Bentona, čiji je najveći uspjeh bio drama „Kramer protiv Kramera“ o borbi bivših supružnika za skrbništvo nad djetetom.

No, Benton je tijekom višedesetljetne karijere bio vrlo uspješan u različitim žanrovima. Početkom 1970-ih režirao je minimalistički vestern „Loše društvo“ (Bad Company), okušao se u gangsterskom filmu „Billy Bathgate“ (1991) i bio je koscenarist kultnog Pennovog filma „Bonnie i Clyde“ (1967), a zapažena mu je i komedija „Ničija budala“ (1994) s Paulom Newmanom. Televizijska repriza trilera „Gluho doba noći“ pokazuje da se Benton jako dobro snašao i u tom filmskom žanru.

Junak filma je ugledni njujorški psihijatar (Roy Scheider), koji je opterećen svježim razvodom i okrutnim ubojstvom svojeg dugogodišnjeg pacijenta. Jednog dana upoznaje tajanstvenu ljepoticu (Meryl Streep), koja je bila ljubavnica pokojnog pacijenta, ali naslućuje da ona nešto krije i da bi čak mogla biti povezana s ubojstvom.

Glavni likovi su kvalitetno razrađeni i odglumljeni; Scheider uvjerljivo glumi čovjeka koji se lomi između profesionalne etike i znatiželje, a Streep je vrlo dojmljiva kao žena koja krije tajne. No, najistaknutiji je Bentonov sjajan redateljski stil, koji više naznačuje nego što otkriva i gledatelja stalno navodi na krivi put.

Benton znalački gradi sekvence nabijene jezom i napetošću, iako u cijelom filmu ima samo nekoliko prizora izravnog nasilja. Svakako valja odati priznanje uredništvu 3. programa na ponovnom otkrivanju ovog kvalitetnog i zaboravljenog žanrovskog filma.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum