Nova privatna galerija otvorena u Bujama

Polenta nera

• Galerija je privatnog karaktera i ne ovisi o javnom budžetu, nego o lokalnoj zajednici • Samo je otvorenje zbog situacije u svijetu bilo odgođeno na 18 mjeseci • Cafè bar Fantasy je od svojih začetaka bio orijentiran umjetnosti kao literarni cafè, a sada je nadodana i likovna dimenzija •

• Nova galerija nazvana Polenta nera otvorena je u srijedu, 15. rujna u Bujama, a istovremeno je inaugurirana i izložba. Autori ovog projekta su pjesnik Valter Turčinović i fotograf Slađanko Dragojević.

Galerija je dobila ime prema gastronomskoj tradiciji ovoga kraja, a izložba je nazvana “…e i monti de polenta” prema poznatoj pjesmi „La mula de Parenzo“, koju se često izvodi na proslavama. Događaj je upriličen u sklopu proslave dana grada te Istromletačkog festivala koji je u tijeku, ali je zapravo dio umjetničkog projekta dvojice autora.

Izložba posvećena bujskim brežuljcima

Kako sami tvorci pojašnjavaju, izložba je posvećena bujskim brežuljcima, kojih ima deset. Postavljeno je jedanaest elemenata, jedan za svaki brijeg, plus jedan za takozvanu stijenu s rupom. Elementi se sastoje od dvije fotografije i jedne tiskane pjesme svaki, obično je jedna fotografija u boji, a druga u crno-bijelom, ali to nije pravilo. Prikazane su panorame oko ovog starog mjesta na brdu visokom 222 metra, zbog toga su slike široke i niske, a tiskovi pjesama visoki i uski. Na takav način je i po obliku papira stvoren dojam brda i dolina, odnosno zvonika i kuća, a ti radovi su poredani na zidovima galerije tako da čine dojam krajobraza na 360 stupnjeva. Što upada u oči je i mali format slika, koje su prilagođene prostoru, s namjerom da se izbliza gledaju, umjetnost ne mora biti velikog formata.

Iako se može tako činiti ovaj postav nije ili još uvijek nije zamišljen kao pješačka staza. Grad Buje je okružen brjegovima, ali je i sam zapravo brijeg, a svaka od tih uzvisina ima svoju priču i svoju povijest, naglašava Turčinović. Na jednom od njih je otkrivena rimska vila, po jedan grob i jedan mač, nastavlja suautor, a jedna od tih pjesama sumira cijeli duh ove izložbe, nazvana je “Bèi e fradèi” odnosno lijepi i bratski.

Prigodu je na tipkama svoje harmonike glazbeno popratio Davor Kovačević, a prikazan je ambijentalni i atmosferski audio-video uradak nazvan Mirna, po rijeci koja odvaja Bujštinu i Morlakiju.

Nastalo od prijateljstva i ljubavi prema svom zavičaju

Projekt koji se sastoji od slika i stihova je njihov drugi uradak u nizu, ali je plan bio da bude treći. Naime, nakon prvorođene foto-pjesničke knjige “Buje? Buje!” Njih dvojica su se mislili posvetiti motivima crkvica i kapelica, kojih ima u okolici 23, ali zbog korone se redoslijed izmijenio. Ostaje i dalje u planu dvaju umjetnika kreirati izložbu sakralnih objekata, ali predstoji, oduševljeno nastavlja jedan od autora, snimiti i opjevati njive i vinograde, te izvore vode, zato što su jako značajni za život. Za 15 godina će svaki izvor čuvati po jedan tenk, naglašava Dragojević.

Otvorenje je prepušteno Marianni Jelichich Buich, a svo troje se zahvalilo i gradskoj administraciji, županiji, Savjetu za nacionalne manjine i jednom ministarstvu Republike Italije zato što su podržali ovaj Festival koji je promovirao otvorenje galerije u okviru café bara Fantasy. Valja naglasiti da je galerija privatnog karaktera, te da ne ovisi o javnom budžetu, nego o lokalnoj zajednici. Samo je otvorenje zbog situacije u svijetu bilo odgođeno na 18 mjeseci. Cafè bar Fantasy je od svojih začetaka bio orijentiran umjetnosti kao literarni cafè, a sada je nadodana i likovna dimenzija. Nadamo se da će ova inicijativa uroditi plodom, odnosno da će taj ugostiteljski objekt postati mjesto okupljanja i druženja umjetnika ovog kraja.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


7 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum