ŽENE MAŠINE u klubu Kotač DC-a Rojc

U klubu Kotač se ovog vikenda u sklopu 25. izdanja programa Proces održava dvodnevni projekt Žene Mašine u organizaciji DIY kolektiva Živ Žar Žur te udruga Seasplash i Proces: koncert benda Žen u petak 10. rujna te radionice pjevanja, sitotiska i VJ-inga u subotu 11. rujna.

U petak, 10. rujna u otvorenom prostoru Kluba Kotač u Društvenom centru Rojc održat će se koncert zagrebačkog audio-vizualnog indie post rock sastava Žen. Žen je osnovan 2010. godine i vodi se DIY filozofijom i queer feminističkim stavovima. Čine ga Eva Badanjak na gitari i vokalu, Sara Ercegović na bubnjevima i vokalu i Ivona Ivković na bass gitari i vokalu.

U svojoj karijeri su izdale albume „I onda je sve počelo“ (2013., Unrecords), „Jantar“ (2015., Unrecords/Vox Project) i „Sunčani ljudi“ (2018., Moonlee Records/Vox Project) te „Blender“ (2020., Moonlee Records), kompilaciju remixeva devet pjesama s prethodna tri studijska albuma. Prošle su godine snimile i pjesmu „Mnogi“ za dokumentarno-igrani film „Časna posla (Nun of your business)“, a na 11. godišnjicu benda, u svibnju 2021. izdaju pjesmu „Uroni u san“ kao najavni single četvrtog studijskog albuma. Tijekom karijere nastupile su na brojnim većim festivalima (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, Eurosonic, INmusic, Welcome to the Village…) i klubovima diljem Europe.

Ulaz na koncert je besplatan. Događanje počinje u 20 sati i traje do ponoć te se održava uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera za do 100 posjetitelja/ica.

U subotu, 11. rujna, na istom mjestu će se održati 3 radionice: pjevanje, sitotisak i VJ-ing. Na radionici etno pjevanja polaznice/i će naučiti nekoliko tradicijskih pjesama iz regije metodom “po sluhu”, kao i tehnike zagrijavanja glasa i upjevavanja. Svi su dobrodošli, potrebna je želja za pjevanjem, no ne i predznanje. Voditeljica Tajana Josimović neformalno obrazovanje od 2008. stječe pjevačkom praksom u Le Zboru pod vodstvom Lidije Dokuzović. Pohađa radionice i glazbene kampove etno glazbe (Ethno Grožnjan, TradInEtno), a od 2014. radi s vokalnim sastavom VINS te vodi tematske radionice za odrasle i djecu. Radionica se održava od 16 do 18 sati.

Na radionici sitotiska bit će predstavljena tehnika manualnog tiskanja sitotiskom na papir i tkaninu. Radionica je namjena svima koje zanima sitotisak, a pogotovo glazbenicima/ama, umjetnicima/ama i članovima/icama raznih kolektiva koji/e žele raditi svoj „merch“, jer su u radionicu uključeni i tips&tricks vezani za izradu vlastitog merchandisea. Svi potrebni materijali će biti osigurani, no po želji polaznice/i mogu donijeti svoju majicu ili stolnjak na kojima možete otisnuti neki od motiva. Voditeljica Eva Badanjak je glazbenica, glazbena producentica, ilustratorica i dizajnerica. Diplomirala je modni dizajn na Tehnološko tekstilnom fakultetu u Zagrebu, završila obrazovanje za grafičkog dizajnera na učilištu Algebra. Sitotiskom se bavi od 2012. godine, samostalno i u sklopu Sito(s)tisak radione u AKC Medika. Radionica se održava od 18 do 20 sati.

Radionica VJ-inga namijenjena je svima koji imaju interes za video projekcije, bez obzira na prethodno iskustvo. Svrha je radionice da polaznike/ce uvede u svijet VJ-inga kroz vizualnu igru analognih i digitalnih projekcija. Sva potrebna oprema bit će osigurana na radionici, a polaznici/e mogu ponijeti svoje materijale ukoliko to žele. Voditeljica Tanja Minarik multimedijalna je umjetnica koja je diplomirala na preddiplomskom studiju Film i Video na Umjetničkoj akademiji u Splitu te na diplomskom studiju Novih medija na ALU u Zagrebu. U svom radu se koristi raznim aspektima video umjetnosti i oblikovanja – audio/vizualnim izvedbama, instalacijama, video mapiranjem, interaktivnim instalacijama, montažom, animacijom. Radionica počinje u 21 sat.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a prijave na radionice se primaju do 9. rujna putem maila zenemasine@gmail.com na način da se u naslov maila upiše: PRIJAVA <naziv radionice>.

Kompletan program izvode žene koje su vještinu koju podučavaju velikim dijelom stekle samostalnom, vaninstitucionalnom edukacijom te, osim prenošenja konkretnog znanja, žele inspirirati sve, a pogotovo druge žene, da počnu i/ili nastave stvarati umjetnost.

Događaj je dio ljetne turneje kolektiva Živ Žar Žur (Žene Mašine) koja se provodi kroz platformu Clubture, a ostvaruje se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja. Aktivnosti kluba, studija Kotač i EduSplash platforme sufinancirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija, Zaklade Kultura Nova, Istarske županije i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum