„Crafting the sea – Oblikovanje mora“ udruge Kuća batana

• Lokalno znanje za praćenje klimatskih promjena, identifikaciju biološke raznolikosti, ublažavanje rizika i promicanje uravnoteženijeg odnosa čovjeka i prirode •

• U partnerstvu s Centrom za istraživanje mora – Institut Ruđer Bošković i uz potporu Regionalnog ureda za znanost i kulturu UNESCO-a u Europi, Udruga Kuća batana – Casa dela batana provodi 15- mjesečni projekt „Crafting the sea – Oblikovanje mora“ koji istražuje tradicijsko i povijesno znanje o moru s ciljem razvoja participativnih metoda za: praćenje klimatskih promjena; identificiranje biološke raznolikosti; ublažavanje rizika; promicanje uravnoteženijeg odnosa čovjeka i prirode.

U sklopu projekta organizira se predavanje i radionica participativnog inventiranja znanja o moru koje će se održati u Rovinju-Rovigno od 19. do 21. listopada 2021. godine. Radionicu vodi dr. Valentina Lapiccirella Zingari, antropologinja i UNESCO trener za implementaciju Konvencije o očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

PROGRAM

19. listopada 2021. Pučko otvoreno učilište Rovinj, Trg Maršala Tita 3 (Žuta kuća)

18:00-19:00

PREDAVANJE:

More koje žive i koje čuvaju njegovi ‘obrtnici’: živa baština

Prezentacija projekta (Crafting the sea-Oblikovanje mora) posvećenog lokalnom znanju o moru na području Rovinja i upoznavanje s UNESCO -vom konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Prezentacija se temelji na promišljanju odnosa kulturne i biološke raznolikosti, te utjecaju Konvencije na način poimanja kulturne baštine. Posebno će se istaknuti 12 etičkih načela i uloga “grupa, zajednica i pojedinaca”, te aktera civilnog društva u identifikaciji, istraživanju, dokumentiranju i upravljanju procesima očuvanja. Predstavit će se također povijest Foruma nevladinih organizacija akreditiranih (uključujući udrugu Kuća o batani-Casa della batana) od strane Međuvladinog odbora Konvencije o očuvanju NKB (www.ichngo forum.org) u kojem sudjeluje i Udruga ‘Kuća o batani-Casa della batana’

20. listopada 2021. Zajednica Talijana Pino Budicin, Trg/Piazza M.Campitelli

17: 00-19: 00

RADIONICA I. dio

Što je inventar nematerijalne kulturne baštine? Kako potaknuti dinamiku prikupljanja/ dokumentiranja znanja među lokalnim dionicima i strukom?

Prvi i temeljni alat razvijen Konvencijom je participativna inventarizacija nematerijalne kulturne baštine. Radionica donosi definicije, osnovne pojmovi, izazove i potencijale participativnih inventara. Posebno će se istaknuti razlike između znanstvenih/ etnografskih istraživanja i istraživanja s ciljem razvoja inventara s ciljem očuvanja baštine.

Osim navedenog, radionicom ćemo naučiti kako organizirati proces inventarizacije, uključiti lokalne dionike i uspostaviti radne grupe. Također, definirat ćemo elemente inventara u sklopu projekta ‘Crfating the sea-Oblikovanje mora’

21. listopada 2021. Zajednica Talijana Pino Budicin, Trg/Piazza M.Campitelli

17:00-19:00

RADIONICA II. dio

Istraživanje, izrada dokumenata, opisivanje nematerijalne baštine i stvaranje inventara: inovativne metodologije i rezultati istraživanja

Drugi dio radionice temeljit će se na prezentaciji procesa izrade inventara od identificiranja i organiziranja izvora (intervjui i usmena svjedočanstva, bilješke o zapažanjima, proučavanje arhivskih i povijesnih zapisa u vlasništvu zajednica) do prikupljanja podataka i redovitog dijeljenje rezultata. Radionica uključuje demonstraciju Intervjua s “lokalnim stručnjakom” i Izlaganje mr.sc. Luca Privileggio o istraživanjima provedenim u Centru za istraživanje mora-Institut Ruđer Bošković provedenih u sklopu projekta ‘Crafting the sea-Oblikovanje mora’.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum