Povodom retrospektive A. G. Iñárritua u Kinu Tuškanac

Tijekom ovog tjedna u zagrebačkom Kinu Tuškanac održati će se retrospektiva filmova značajnog meksičkog scenarista, redatelja i producenta Alejandra Gonzáleza Iñárritua.

Biti će prikazano ukupno šest filmova, među kojima su i tri filma iz njegove ranije faze (Pasja ljubav, 21 gram, Babel), nastala početkom ovog tisućljeća u Iñárrituovoj scenarističkoj suradnji sa sunarodnjakom Guillermom Arriagom. Ovim filmovima zajedničko je da prate više likova u različitim životnim situacijama, čije se pojedinačne priče isprepliću, narativna struktura im je mozaička, a vizualni stil vrlo upečatljiv (direktor fotografije Rodrigo Prieto).

Sljedeći Iñárrituov film „Babel“ (2010) značajno se odmiče od ranije navedenih. Iñárritu prekida suradnju s Arriagom i odustaje od mozaičke naracije u ovoj turobnoj i potresnoj priči o marginalcu (Javier Bardem) koji umire od raka i nastoji na odlasku učiniti svijet barem malo boljim. Nakon toga režira „Birdmana“ (2014), vizualno fascinantnu priču (Prieta kao direktor fotografije nasljeđuje također izvrsni Emmanuel Lubezki) o nekad slavnom glumcu (Michael Keaton) koji se bori s nasljeđem uloge superjunaka Birdmana i nastoji ostvariti svoju novu umjetničku karijeru.

Zadnji film u ovom ciklusu je „Povratnik“ (2015), u kojemu Iñárritu nastavlja suradnju sa snimateljem Lubezkim, ali prvi put radnju premješta u prošlost i vrijeme kad su traperi osvajali američku divljinu. Temeljen na povijesnoj legendi o stvarnoj osobi (Hugh Glass), ovo je ujedno i vrijednosno najdvojbeniji Iñárrituov film, odnosno prvi koji nije naišao na gotovo jednoglasno prihvaćanje kritike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


4 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum