Predvodnik recentne znanstvene fantastike

Kanadski redatelj Denis Villeneuve (rođen 1967) filmskom režijom bavi se još od sredine 1990-ih, a na početku karijere radio je uglavnom kratke filmove i dokumentarce kao i nekoliko dugometražnih igranih filmova.

Veliku pozornost privukao je 2013. godine s trilerom „Zatočene“, u kojemu glume Hugh Jackman i Jake Gyllenhaal, a bavi se slučajem otetih djevojčica u kanadskoj provinciji. Villeneuve sjajno opisuje nemoć običnog čovjeka koji se iznenada nađe u stravičnoj životnoj situaciji, a ujedno upečatljivo prikazuje besmislenost osvete i nemoć koja iz nje proizlazi.

Izvrstan je i njegov sljedeći kriminalistički film „Sicario“, čija se radnja odvija u miljeu meksičke narko mafije i agenata koji ne biraju sredstva u borbi protiv te pošasti. Navedeni kriminalistički filmovi odlični su zato jer Villeneuve vješto barata žanrovskim postupcima, ali istodobno indirektno postavlja društveno bitna moralna pitanja, no njegove ambicije posljednjih godina nadilaze taj žanr i šire se prema znanstvenoj fantastici.

Nakon „Sicaria“ režirao je „Dolazak“ (Arrival), koji se bavi kontaktom ljudi s tajanstvenom civilizacijom, a prije nekoliko godina završio je i dugoočekivani „Blade Runner 2049“. Naravno da nije moguće režirati film koji će ponoviti magiju očaravajućeg Scottovog izvornika, ali Villeneuve je s ova dva ostvarenja stekao reputaciju predvodnika visokobudžetne znanstvene fantastike u proteklom desetljeću.

Njegovi budućnosni svjetovi su ikonografski uzbudljivi i vizualno fascinantni, a krasi ga i solidna sposobnost razvoja priča koje imaju poveznice s današnjim svijetom. U hrvatska kina upravo je stigao njegov novi znanstveno-fantastični film „Dina“, snimljen prema istoimenom kultnom romanu Franka Herberta, a za koju godinu stiže i nastavak „Dina 2“.

Villeneuve, dakle, postupno i temeljito učvršćuje svoj status jednog od najistaknutijih recentnih redatelja znanstvene-fantastike, iako su potpisniku ovih redaka draži njegovi dosezi u domeni kriminalističkog filma.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 2 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum