Radionica i predavanje za poticanje čitanja u Buzetu

Radionica i predavanje za poticanje čitanja dr. sc. Marija Ott Franolić bit će održana u srijedu, 20. listopada u 17 sati u Narodnom domu (kino dvorana) u Buzetu. U prvom dijelu programa voditeljica će djeci predškolske dobi pročitati slikovnicu „Mali mudri vuk“ (Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma, prev. Gioia-Ana Ulrich Knežević, Planetopija, 2021.). Nakon čitanja s djecom će se vježbati prepričavanje i predčitačke vještine. Nakon toga voditeljica će održati predavanje o odnosu čitanja, mišljenja i suosjećanja. Predavanje je podijeljeno na dva dijela.

Prvi dio je teorijski. Odnosu čitanja, mišljenja i suosjećanja pristupit će se preko uvida iz filozofije, književne teorije i samih književnih djela. Ukoliko nas čitanje čini maštovitijima, šireći nam horizonte i pomažući nam da bolje oblikujemo svoje misli, ukoliko nas dobar tekst može potaknuti na razmišljanje o nama samima, o međuljudskim odnosima i funkcioniranju društva, onda je potrebno zapitati se: može li nas čitanje mijenjati? Možemo li čitanjem postati empatičniji i solidarniji ljudi, zainteresirani za stvaranje boljega društva?

U drugom dijelu voditeljica će prenijeti svoja konkretna iskustva poticanja čitanja, s malom djecom, sa srednjoškolcima i studentima. Opisat će kako je preko programa u srednjoj školi i na fakultetu došla do poticanja čitanja u dječjem vrtiću. Govorit će o ciljevima svojih programa s djecom, njihovim uspjesima i osnovnim problemima. Što možemo napraviti da bismo malu djecu potaknuli na čitanje? Kako djeci čitati da im se obogati vokabular, da ih se potakne na kreativnost, kritičko mišljenje i suosjećanje prema drugima? Na što valja obratiti pozornost pri odabiru sadržaja za djecu? I koliko je važno da sadržaj bude korektan: trebaju li se u pričama preskakati okrutnosti i drugi neprikladni sadržaji? Kako stariju djecu zadržati kao čitatelje, kako ih ohrabriti da formiraju i izraze svoje mišljenje?

Dr. sc. Marija Ott Franolić (1979.), nezavisna književna teoretičarka i kritičarka, doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je stipendije Centra za napredne studije (Center for Advanced Studies CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Teorijski se bavi povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Organizira i vodi brojne radionice za poticanje čitanja s vrtićkom djecom, učenicima i studentima. Vodila je književnu radionicu Crna kutija u Knjižnici Medveščak u Zagrebu. Posljednju godinu vodi književnu radionicu Kabinet čuda u Knjižari Fraktura. U Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu povremeno drži radionicu za čitanje ženskih tekstova Pusti je da priča. Drži predavanja o važnosti čitanja za edukatore, knjižničare, odgojitelje i roditelje. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Vodila je projekt Laboratorij čitanja (2017.-2018.). Od 2017. do 2019. vodila je aktivnosti udruge Blaberon na Erasmus KA2 projektu Listen, talk, spell, act u sklopu kojega se čitanje poticalo u hrvatskom, litavskom, talijanskom i turskom vrtiću. Na portalu Moderna vremena pokrenula je rubriku Preporuke kvalitetnih slikovnica. Piše znanstvene i popularne tekstove. Pokrenula je blog Tekstovnica. Autorica je knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima (Disput, 2016.). Urednica je dnevnika Divne Zečević Život kao voda hlapi: izbor iz dnevnika 1961-2006. (Disput, 2017.). Živi u Zagrebu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum