TEMATSKE RADIONICE U PARKU SKULPTURA DUBROVA

Udruga Mediteranski kiparski simpozij organizira tematske radionice za djecu s voditeljicom, ujedno autoricom radionica umjetnicom Marinom Rajšić. Radi se o seriji od četiri jednodnevne radionice koje će se odvijati u periodu od 18. listopada do 8. studenog u prostoru Parka skulptura Dubrova. Prijave su moguće na mail info@parkdubrova.eu ili na broj telefona 092 298 9595 (Renata), a broj sudionika je ograničen.

“Nakon uspješno provedenih edukativnih šetnji i radionica proteklih godina, ova se godina završava serijom radionica koje i ove godine sufinancira Ministarstvo kulture i medija, a koje je prepoznalo važnost sustavnog rada s djecom i mladima u Parku skulptura Dubrova. Samo ove godine ugostili smo preko 100 učenika škola, a vjerujemo da će i ove tematske radionice biti izvrsno posjećene”, izjavila je Renata Kiršić, predsjednica Udruge MKS.

Svaka pojedina radionica inspirirana je radom jednog od najvećih imena hrvatske likovne scene čije se skulpture nalaze u Parku. Tijekom radionica najmlađi će imati priliku čuti, učiti i kreirati radove inspirirane životom i radom velikih Ede Murtića i Ivana Kožarića, te naših Emila Bobanovića Čolića i Josipa Diminića.

Prva u nizu radionica bit će Pticoliki ljudi, čovjekolike ptice, koja je planirana za ponedjeljak, 18. listopada u 15 sati predviđena za uzrast od 6 do 8 godina, a sudjelovanje je besplatno. Polazišna točka ove radionice opus je velikog labinskog umjetnika, jednog od začetnika Parka skulptura Dubrova – Josipa Diminića. Najčešće je radio u kamenu, ali izražavao i u slikarskom mediju, nerijetko koristeći tehniku akvarela. Što bi bila čovjekolika ptica? Što povezuje čovjeka, pticu i dom? Po uzoru na pticolike ljude koje je često koristio kao motiv, tijekom ove radionice bavit ćemo se kreiranjem čovjekolikih ptica većih formata u tehnici akvarela, koje će se potom kaširati na karton. Finalni radovi će biti postavljeni u prostor Parka skulptura Dubrova, na livadu, Bijelu cestu ili pak na, pored ili unutar samih skulptura. Pticoliki ljudi, čovjekolike ptice, odnosno priča o povratka Josipa Diminića u Park skulptura tada će biti zaokružena.

Radi se o radionicama s konceptualno i medijski inovativnim pristupom. Autorske radionice Marine Rajšić osmišljene su da osim primarnog cilja – ovladavanje medijem i jačanje motoričkih sposobnosti, zadovoljavaju i dugoročno društveno relevantnije ciljeve. Radionice neće biti usmjerene samo na likovno izražavanje i velika imena iz svijeta umjetnosti, već i na edukaciju o vizualnoj kulturi.

Polazišna točka radionica je korištenje drugačijih materijala i dostupnost razmišljanja o realizaciji izvan okvira tradicionalnih medija. Nadalje, poticaj na osmišljavanje i zatim razradu vlastite ideje rada umjesto oponašanja prirode. Marinino višegodišnje iskustvo u ulozi asistentice i voditeljice radionica u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Likovnoj Akademiji u Vilniusu, Udruzi Dira Rijeka i labinskom Crvenom križu, rezultiralo je uviđanjem novih društvenih potreba, a zatim i osmišljavanju radionica sa konceptualno i medijski drugačijim pristupom od onih uobičajenih.

Marina Rajšić je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Diplomirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umjetnost lijepog popraćenu samostalnom izložbom. Godine 2019. nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za samostalni umjetnički rad. Od 2016. godine aktivno sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, radionicama i likovnim kolonijama.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum