Izložba Sare Salamon i Hrvoja Spudića „Hrapavi objekt 1“ u HUIU Galeriji

Otvorenje izložbe Sare Salamon i Hrvoja Spudića naziva „Hrapavi objekt 1“ bit će održano u četvrtak, 11. studenog u 20 sati u pulskoj galeriji HUIU. Otvorenje izložbe prilagođeno je situaciji i mjerama pa je tako otvorenje izložbe na parkiralištu “preko puta” galerije, a boravljenje u prostoru izložbe odvijati će se u grupama od pet osoba uz poštivanje epidemioloških mjera.

„U formi zvučne instalacije, a realiziran putem metalne ploče, magnetne glave za zapisivanje i reprodukciju te razglasa, predstavlja se eksperimentalni, umjetničko-istraživalački rad „Hrapavi objekt 1“. Kao dio šire serije pod nazivom Hrapavi objekti, rad ispituje mogućnosti snimanja i reprodukcije elektromagnetskog zvuka upisujući ga u metalne ploče. Budući da se svaki materijal ili tehnika odlikuje specifičnim svojstvima, upisivanjem zvuka i glasa u ploče stvara se jedinstvena prilika za proučavanjem tih specifičnih karakteristika i efekata koje određeni materijal ili tehnika implementiraju u reproduciranu zvučnu sliku“, piše u opisu izložbe.

Sara Salamon i Hrvoje Spudić duo su čija umjetnička praksa uključuje raznolike metode rada, od istraživanja arhiva patenata i stručne literature, tehnologijskih istraživanja i stvaranja; do suradnje sa znanstvenim stručnjacima. Zvuk i svjetlo u radovima umjetnika često se tumače i kao fenomenološke zanimljivosti generativnih svojstava na razini valova i vibracija. Ovakva praksa kritički pristupa tehnologiji, tehnološkom napretku i samom generiranju radova u tehnologijskoj umjetnosti, dok autori kroz seriju radova Hrapavi objekti neumitno i vješto koketiraju s drugim umjetničkim pravcima i teorijskim okvirima prepoznajući tako primjese sound arta, umjetnosti pogreške (tzv. glitch umjetnost čija je primarna odrednica izazivanje grešaka u sustavima), postmoderne glazbe koja kroz ontološko istraživanje glazbenih medija definira glazbu kao mrežu elektronskih informacija na rubu biološkog i elektronskog, te pojma dekonstrukcije kojeg francuski filozof J. Derrida još 1960-ih vidi kao „dvostruku gestu“ raz-gradnje, odnosno kao zamisao da spoznajna svijest dolazi do uvida tako što svladava formu na putu prema sadržaju.

Izložba ostaje otvorena do 3. prosinca i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati. Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Izvor

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum