„Na vodi“ Gorana Devića u Klubu Pulske filmske tvornice

Projekcija dugometražnog poetsko-političkog dokumentarca „Na vodi“ u kojem redatelj i filmski pedagog Goran Dević opservacijski prikazuje životne priče ljudi koji se druže, dokoličare ili rade na utocima rijeka Odre, Kupe i Save bit će održana u četvrtak, 18. studenog s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Filmu je žiri festivala DOK Leipzig dodijelio posebno priznanje jer „na lijep način prikazuje kako ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata.“

Online gost večeri je redatelj filma Goran Dević koji će s okupljenom publikom razgovarati o dugogodišnjem procesu nastanka ovog filma, dokumentarnim postupcima i pristupu protagonistima, medijskim odjecima i festivalskom životu filma.

U filmu „Na vodi“ kroz poetski motiv prolaska rijeka upoznajemo galeriju raznovrsnih likova koje Goran Dević majstorski i s puno ljubavi oslikava ujedno secirajući društveno-političku i ekonomsku situaciju u svom rodnom gradu Sisku.

Dvojca ribiča i najbolji prijatelji bili su u ratu suprotstavljenim stranama. Uspješan odvjetnik i njegov sin koji neumorno pliva pripremajući se za studij u Americi. Tu je hrvatski branitelj i usamljenik Rambo te bivši radnik u Sisačkoj željezari i njegov sin koji uz oca uči o preživljavanju. Među svima njima je i gospođa koja pušta vijence niz Savu u sjećanje na muža i sinove, poginule u ratu.

Goran Dević je rođen 1971. godine u Sisku. Studirao je pravo i arheologiju. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU Zagreb, gdje danas radi kao docent na BA i MA studiju Filmske i TV režije. Redatelj je i scenarist dvadesetak dokumentarnih i igranih filmova. Kao koautor napisao je scenarij i režirao dugometražni igrani film Crnci. Autor je nagrađivanih dokumentarnih filmova: Na vodi (2018), Buffet Željezara (2017), 65+ (2016), Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012), Don Juan: Oprostite, gospođice (2010), Poplava (2010), Sretna zemlja (2009), Tri (2008), Nemam ti šta reć’ lijepo (2005), Uvozne vrane (2004) i drugi. Godine 2018. Film Crnci (2009), osvojio više nagrada:  grand prix Ljubljana Film Festival Slovenia 2009; grand prix Festival autorskog filma Serbia 2009; FIPRESCI award Cottbus Film Festival Germany 2009; specijalna nagrada za režiju Cottbus Film Festival Germany 2009; Zlatna arena za režiju Pula Film Festival 2009.

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama. Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka https://bit.ly/NavodiGD (Meeting ID: 869 8767 4713)

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum