Najavljena Kreativna jesen u Istri 3

Aktivnosti nastale u sinergiji organizacija u kulturi

• Kreativna jesen u Istri 3 najavljena je na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 3. studenog u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Na konferenciji su govorili Marino Jurcan iz platforme Mi +, Marijeta Bradić iz udruge Metamedij, Ivana Čehić Rabljenović iz udruge Faro 11, Nela Simić iz udruge Atanor, Irena Boljunčić Gracin iz udruge Čarobnjakov šešir, Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije i Vladimir Torbica pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Okupljene je pozdravila Aleksandra Vinkerlić koja je napomenula da se Kreativna jesen u Istri održava već treću godinu zaredom te da se u sklopu nje predstavljaju aktivnosti nastale u sinergiji organizacija u kulturi.

– Danas ćemo predstaviti niz od osam aktivnosti koje će se odvijati tijekom naredna dva mjeseca. Kreativna jesen u Istri postaje neformalna platforma koja propituje, istražuje i analizira kako položaj umjetnika i umjetnosti u samom sektoru tako i na tržištu rada. Prije tri godine smo krenuli s tim programom kao manifestacijom koja objedinjuje naše aktivnosti koje ciljaju ka tome da stvore preporuke, zaključke i prijedloge koji će biti uvršteni u novu kulturnu strategiju Istarske županije, odnosno kako se to sada zove: Plan razvoje kulture Istarske županije. Danas nam se trebala obratiti i Kristina Nefat iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, no zbog drugih obveza nije mogla biti s nama pa ću aktivnosti HUIU-a predstaviti ja. Prva aktivnost u okviru manifestacije je dvodnevni trening Kako komunicirati kulturu u digitalnom okruženju koji će se održati u 4. i 5. studenog u novom bloku HUIU-a na adresi Laginjina 7. Voditeljica dvodnevnog treninga je kolegica Nela Simić, a potreba za tim treningom se rodila prije godinu dana kada smo svi zbog pandemije uzrokovane koronavirusom svoje aktivnosti morali preseliti online. Cilj je bio zadržat staru i stvoriti novu publiku. Trening je namijenjen svim djelatnicima u kulturi u privatnom, javnom i civilnom sektoru. Teme koje će se obraditi tijekom praktičnog i teorijskog rada su strateško planiranje publikacije, odnosi s javnošću, komunikacija putem društvenih mreža, sadržajni marketing i online oglašavanje. Sljedeća aktivnost koju ćemo predstavit je StartArt projekt kojeg će predstaviti Ivana Čehić Rabljenović iz udruge Faro 11, kazala je Vinkerlić i predala riječ sugovornici.

– Projekt StartArt je novi projekt koji smo započeli ove godine. Nositelj je Faro 11 u suradnji s Mi+ platformom čiji smo članovi. Projekt je usmjeren k afirmaciji, promociji i edukaciji mladih umjetnika srednjoškolske dobi uz pružanje podrške u razvoju umjetničkog djelovanja, poticanja stvaralaštva mladih te produbljivanje razumijevanja suvremene umjetnosti i kulture. U sklopu tog projekta imat ćemo i radionicu pisanja prijava, a otvorenje prijava za radionicu bit će 11. studenog u 11 sati. Radionica je namijenjena svim mladim umjetnicima i pružit će specifična i praktična znanja koja se ne stječu u formalnom obrazovanju – imat će priliku naučit kako uspješno prijaviti umjetničke radove i projekte na lokalne, nacionalne i međunarodne festivale, kulturne manifestacije te natječajima za izlaganje. Na teorijskoj i praktičnoj radionici polaznici će savladati pisanje različitih vrsta biografija, kurikuluma i statementa. Također u sklopu tog projekta imamo i izložbu. Otvoren je bio natječaj za umjetnike srednjoškolskog uzrasta, a od brojnih prijava stručni žiri je odabrao 10 finalista. Njihovi radovi bit će prikazani na putujućoj izložbi. Prva izložba održava se u Labinu, nakon čega slijede Bale i Novigrad. Radovi mladih autora bit će predstavljeni i na Instagram profilu projekta, gdje će publika moći glasati za svoje favorite, kazala je Ivana Čehić Rabljenović.

Sljedeća predstavljena aktivnost je tribina „Položaj kulture u razvoju Grada Pule“ u organizaciji udruge „Čarobnjakov šešir“ i Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika. Tribinu je najavila Irena Boljunčić Gracin.

– Tribina otvara dijalog djelatnika u kulturi i ostalih zainteresiranih građana s predstavnicima vlasti, nositelja odluka i kulturnih politika u Gradu Puli. Nova vlast donosi i novu viziju, a kako će kulturne politike utjecati na razvoj kulturnog sektora, posebice nezavisne kulturne scene; na koji će se način financirati kultura, tko će i kako o tome odlučivati, neke su od tema o kojima ćemo raspravljati s predstavnicima vlasti. Svoj su dolazak na tribinu su za sada potvrdile Lena Radunić, p.o. Gradonačelnika pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule i Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule. Pulu smo izabrali jer je ona najveći grad u Istri i tu puno aktera institucionalne i vaninstitucionalne scene svojim programima doprinose građenju kulture tako da nam je od iznimne važnosti komunikacija s predstavnicima vlasti. Tribina će se najvjerojatnije održati 23. listopada ovdje u Circolu, kazala je Boljunčić Gracin, a Vinkerlić je pojasnila da datumi nisu fiksno definirani zbog mogućih promjena mjera uzrokovanih razvojem pandemije koronavirusa.

Aleksandra Vinkerlić je govorila o aktivnosti predstavljanja rezultata istraživanja „Znanja, navike i potrebe mladih vezane za kulturne sadržaje u Puli“ kojeg su proveli HUIU i IKA 2019. godine.

– Cilj istraživanja bio je anketirati znanja i potrebe mladih u gradu Puli kako bi se u skladu s time kreirali sadržaji namijenjeni upravo njima. To isto istraživanje nastavljeno je 2020. odnosno 2021. godine jer je u međuvremenu pandemija djeci i mladima ograničila izlaske i odvela ih u virtualne oblike nastave pa smo željeli ponovo istražiti kakva su njihova znanja i potrebe nakon pandemije. Istraživanje je ponovljeno s dodatkom pitanja kojim se htjelo doznati kako je pandemija utjecala na njih. Tijekom prosinca ćemo objaviti rezultate tog istraživanja koje će stručno obraditi doc.dr.sc. Marlena Plavšić. O točnom terminu predstavljanja ćemo vas pravovremeno obavijestiti, kazala je Vinkerlić.

Sljedeća predstavljena aktivnost je Panel rasprava o međunarodnim rezidencijalnim programima o kojoj je govorila Marijeta Bradić iz udruge Metamedij.

– Neformalna platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre MI+ (Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, Udruga za razvoj kreativnih industrija Faro 11, Labin Art Express XXI, Muzej-Museo Lapidarium, IKA-Istarska kulturna agencija) organizirat će u sklopu panel-raspravu o međunarodnim rezidencijalnim programima. Planirani datum i mjesto održavanja su 26. studenog, u 18 sati u labinskom DKC-u Lamparna. Panel-rasprava će uključivati razgovor s umjetnicima i organizatorima međunarodnih rezidencija i programa za razmjenu umjetnika. Tom će prilikom poseban gost biti Mario Mu, umjetnik koji je sudjelovao na ovogodišnjem programu Summer Sessions u Rotterdamu u institutu V2. On je ovog ljeta tijekom dva mjeseca razvijao svoj umjetnički projekt pa će nam iz osobnog iskustva pojasniti zašto je sudjelovanje na takvoj rezidenciji važno za rad mladih umjetnika te zašto su takav transfer znanja i iskustvo u međunarodnoj organizaciji potrebni, zašto je važno umrežavanja i na koj način jedna takva rezidencija može figurirati kao odskočna daska u profesionalnom razvoju umjetnika, kazala je Bradić.

Vinkerić je predstavila sljedeću aktivnost, predstavljanje istraživanja „Mapiranje kulture i kreativnih i kulturnih industrija u Istarskoj županiji“ kojeg su proveli IKA i Ekonomski institut iz Zagreba. Datum i mjesto održavanja su 3. prosinca u pulskoj Zajednici Talijana.

– Cilj istraživanja bio je prikupiti i prikazati podatke i informacije o obilježjima kulture i kreativnih i kulturnih industrija (KKI) u Istarskoj županiji kao i njihovoj važnosti za županijsko i nacionalno gospodarstvo. Imajući u vidu činjenicu da je digitalno doba značajno promijenilo svijet, način života, poslovanja, komuniciranja, obrazovanja te da je razvoj digitalnih tehnologija promijenio ne samo umjetničke i kulturne djelatnosti, već i cijeli kulturni vrijednosni lanac (stvaranje, proizvodnju, distribuciju, pristup i sudjelovanje), posebni dio istraživanja posvećen je utjecaju digitalizacije na sektor KKI. Te su promjene dotaknule sve aktere unutar sektora KKI, umjetnike i kreativne djelatnike, kulturne ustanove, kreativne poduzetnike, publiku odnosno potrošače, nositelje javne kulturne politike. Dodatno, imajući u vidu činjenicu da je pandemija bolesti COVID-19 značajno je izmijenila društveni i gospodarski život uzrokovavši brojne poteškoće u svakodnevnom životu i poslovanju poseban dio ovog dokumenta posvećen ispitivanju utjecaja pandemije COVID-19 na subjekte KKI sektora na području Istarske županije. Riječ je o anketnom istraživanju provedenom tijekom izrade ove studije, u razdoblju od 15. svibnja do 31. kolovoza 2021. godine na predstavnicima sektora KKI s područja Istarske županije (umjetnici-samostalni djelatnici, obrtnici, poduzetnici, udruge, javne ustanove u kulturi). Istraživanjem se ispitala pogođenost, otpornost i prilagodba sektora KKI Istarske županije učincima mjera uvedenih s ciljem suzbijanja širenja pandemije bolesti COVID-19, kazala je Vinkerlić.

U sklopu 3. Kreativne jeseni u Istri bit će održano predstavljanje još jednog sociološkog istraživanja o kulturnim potrebama i kapitalu mladih u Istri o čemu je govorio Marino Jurcan iz Mi+ platforme:

– Radi se o istraživanju i publikaciji “Kulturne potrebe i kulturni kapital mladih i šire populacije u Istri: izvještaj o rezultatima sociološkog istraživanja” kojega su tijekom 2020. za platformu Mi plus proveli doc. dr. sc. Krešimir Krolo i doc. dr. sc. Željka Tonković. Tu smo publikaciju već predstavili po Istri s ciljem da zagovaramo veću prisutnost suvremenih i kritičkih umjetničko-kulturnih sadržaja u srednjim školama. Planirano održavanje je 6. i 7. prosinca 2021. u Labinu, Pazinu, Poreču, Bujama. Istraživanje je imalo za cilj utvrditi obrasce kulturnih potreba i kulturne potrošnje mladih i prigodne populacije odraslih na području Istarske županije. Radi preciznijeg kreiranja projektnih programa i sadržaja u nezavisnoj kulturi, željelo se ispitati kakve bi sadržaje mladi voljeli posjećivati u organizaciji udruga u lokalnoj zajednici. U 2022. provest će se novo sociološko istraživanje koje se nadovezuje na istraživanje iz 2020., a cilj mu je produbiti postojeće spoznaje o obrascima kulturne participacije u Istri te donijeti smjernice za sustavni razvoj kulturne strategije na regionalnoj razini. Istraživanjem se planiraju obuhvatiti različite dobne skupine, uključujući učenike i učenice srednjih škola te stanovnike mlade, srednje i starije životne dobi s ciljem dobivanja detaljnog uvida u specifične potrebe i preferencije različitih skupina kulturnih potrošača. Istraživanje će obuhvatiti veći broj jedinica lokalne samouprave iz različitih dijelova županije (obala, unutrašnjost), pri čemu će se zastupljenost ispitanika planirati sukladno relevantnim statističkim podacima o veličini naselja. Istraživanje će se provesti uz stručnu pomoć doc. dr. sc. Krešimira Krola i doc. dr. sc. Željke Tonković, kazao je Jurcan.

Posljednju aktivnost predstavila je Nela Simić iz udruge Atanor, a radi se o „Mapiranju galerijskih prostora u Istarskoj županiji“.

– Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u suradnji s IKA-om- Istarskom kulturnom agencijom provodi mapiranje nezavisnih, gradskih i ostalih galerijskih prostora u Istarskoj županiji koje će intenzivnije potaknuti proces revalorizacije galerijskih prostora i ukazati na njihovu važnost u dugoročnom procesu razvoja publike. U tom kontekstu će prikupljeni podaci o galerijskim prostorima poslužiti kao osnova za stvaranje mape koja će biti značajna, ne samo za informiranje posjetitelja o kulturnim sadržajima te mogućnostima posjeta pojedinih lokacija, već i kao sredstvo umrežavanja stručnjaka i osnaživanja kapaciteta galerijskih prostora za razvoj publike u Hrvatskoj. Mapiranje se sastoji od prikupljanja informacija o pojedinoj galeriji (lokacija, veličina, osnivači, radno vrijeme, internetska stranica, društvene mreže, broj zaposlenih i volontera, načini financiranja i dr.), Podaci prikupljeni tijekom mapiranja galerijskih prostora poslužit će za izradu baze podataka prvog online registra galerijskih prostora u RH. Predstavljanje tog mapiranja bit će održano sredinom prosinca, kazala je Simić.

Završna riječ pripala je pročelniku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimiru Torbici koji je predstavio proces izrade nove kulturne strategije, odnosno Plana razvoja kulture Istarske županije-Regione Istriana. Najavio je još dva strateški važna dokumenta, a to su Mandatni program župana Istarske županije te Plana razvoja Istarske županije. Navedeni će dokumenti u sebi sadržavati i kulturne politike definirane u skladu s potrebama kulturnog sektora, što je i ranijih godina bilo uobičajeno. Proces izrade Plana razvoja kulture započinje susretima Kulturnih vijeća koja definiraju Nacrt kulturne strategije, odnosno Plana. Potom se Nacrt predstavlja javnosti na okruglim stolovima u istarskim gradovima, a nakon toga ide na javnu raspravu u koju se uključuju zainteresirani građani i građanke. Procesom izrade Plana razvoja kulture Istarske županije koordinira Davor Mišković, autor Istarske kulturne strategije 1 i 2. Naglasak kod izrade ovog dokumenta kojim se definiraju glavne smjernice razvoja kulturnog sektora je na sudjelovanju i uključivanju svih zainteresiranih djelatnika i djelatnica u kulturi.

Pročelnik Torbica najavio je novi mjeru, odnosno program financiranja u sklopu javnih potreba u kulturi Istarske županije-Regione Istriana, a posvećena je umjetničkoj produkciji mladih.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


7 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum