Od vegetarijanstva do kanibalizma

TV: SIROVO, redateljica Julie Ducournau

Prije desetak dana na ZZF-u je prikazan kontroverzni „Titan“ (ovogodišnji dobitnik Zlatne palme), francuske redateljice Julije Ducournau, a u četvrtak (25. studeni) smo na 3. programu HTV-a mogli pogledati njezin raniji film „Sirovo“, koji je također polučio brojne kontroverze.

Glavna junakinja je mlada djevojka Justine (Garance Marillier) koja napušta roditeljski dom i odlazi na studij veterine. Iako je beskompromisna vegetarijanka, a i roditelji su joj vegetarijanci, na fakultetu prolazi inicijaciju koja obuhvaća konzumaciju sirovih životinjskih iznutrica i nakon toga počinje osjećati neuobičajen poriv prema sirovom mesu. Na njezino veliko zgražanje, ubrzo otkriva i poriv prema ljudskom mesu, a u konačnici dolazi do zastrašujuće spoznaje da kanibalistički porivi nisu strani ni ostalim ženskim članovima njezine obitelji.

Redateljica koristi spoj vrlo realističnog redateljskog postupka, često na granici dokumentarizma, s povremenim bizarnim prizorima (inicijacija brucoša na fakultetu) i hororskim elementima, što će većinu gledatelja teško ostaviti ravnodušnima. Bez obzira sviđa li vam se takav redateljski pristup ili ne, Ducournau se ne može osporiti sklonost preispitivanju mračnijih strana ljudske psihe i licemjerja suvremenog zapadnjačkog društva.

Čini se da je na njezin rad prilično utjecao i kultni kanadski filmaš David Cronenberg, kojeg smatraju začetnikom takozvanog tjelesnog horora i tematiziranja strahova od tjelesnih transformacija i bolesti. „Sirovo“ je na tragu Cronenbergovog „Bjesnila“, dok novi i još provokativniji „Titan“ sadrži prizore seksualnog uzbuđenja uzrokovanog automobilima, što prilično podsjeća na „Sudar“ (Crash). No, Ducournau ipak nije plagijatorica Cronenberga, nego samosvojna autorica koja u svoje kontroverzne filmove unosi vlastiti svjetonazor i dašak europskog ozračja.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum