Priča o životu mlade žene


Povodom netom završenog ZFF-a u pulskom Kinu Valli održano je nekoliko projekcija ovogodišnjih festivalskih filmova, među njima i norveškog filma „Najgora osoba na svijetu”.

Redatelj Joachim Trier u tom osebujnom djelu prati život mlade žene Julie (Renate Reinsve) u dvanaest poglavlja s prologom i epilogom. U prologu se brzinski upoznajemo s njezinim studentskim hirovima, koji obuhvaćaju stalnu promjenu fakulteta i partnera, a zatim počinjemo pratiti njezin život nakon što se zaposli u lokalnoj knjižari i kreće u zajednički život s renomiranim autorom stripova.

Trierova priča očito nije naročito inventivna, ali je vrlo zanimljiv i privlačan način kojim je izlaže. Riječ je o filmu upečatljive atmosfere, dojmljive upotrebe filmske glazbe i vrlo rafiniranog vizualnog stila. Naročito je dojmljiva sekvenca u kojoj junakinja zamišlja da nakratko zamrzava cijeli grad, kako bi mogla nesmetano otići do svojeg novog odabranika, a nakon toga život se nastavlja u svojoj rutini.

Joachim Trier govori o običnim stvarima poput životnih uspona i padova, sreće i bolesti, strasti i dosade, ali vrlo zanimljivim i poticajnim redateljskim stilom. Zbog toga je „Najgora osoba na svijetu” vjerojatno jedan od najboljih europskih filmova ove godine na izmaku.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum