TOMIĆEV FILM U HRVATSKIM KINIMA

Sljedeći tjedan u hrvatskim kinima počinje igrati film „Po tamburi“, akcijska komedija redatelja Stanislava Tomića, koja se prilično oslanja na kultni američki film „Ratnici podzemlja“ (The Warriors, 1979).

Tomić je radnju filma smjestio u slavonsku ravnicu gdje pratimo članove tamburaškog sastava Aveti ravnice, koji bježe ispred suparničkih sastava nakon što su lažno optuženi za krađu Zlatnog kulena, glavne nagrade koja se dodjeljuje najboljim tamburašima. Potragu za bjeguncima predvodi i koordinira Branko Uvodić (glumi samog sebe) koji je u stalnoj telefonskoj vezi s časnom sestrom i voditeljicom katoličkog radija (sjajna Areta Ćurković).

Osim što je priča vrlo slična Hillovom izvorniku, Tomić također ikonografski oponaša bande iz Hillovog filma, rekonstruira pojedine sekvence izvornika, čak je i povratak članova grupe „Aveti ravnice“ kući gotovo identičan, a u završnici gledamo i prizor znamenitog zveckanja staklenim bočicama. Sve je to dobro smišljeno, naročito u kombinaciji sa satiričkim komentarom hrvatske društvene zbilje, ali Tomić nije uspio postići furiozni akcijski ritam poput Waltera Hilla, u čijem se filmu čak i u predasima napetost može rezati nožem u iščekivanju nove oluje.

Tomićev film djeluje prilično razvodnjeno i narativno mlitavo, a njegove sekvence kao da su naslagane proizvoljno. Čini se kao da redatelj nije znao kako citate „Ratnika podzemlja“ i komentare hrvatske zbilje uklopiti u neku čvrstu i funkcionalnu narativnu strukturu. Iako se je svojski potrudio odati počast svojem omiljenom filmu, očito nije uspio u najbitnijem. No, Tomićevo djelo svakako zaslužuje podršku. Ipak ne viđamo često hrvatski film koji je toliko posvećen američkim žanrovskim klasicima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum