Naturalistički vestern poznatoga glumca

Odmetnička legenda Billy the Kid oduvijek je bila privlačna američkim redateljima vesterna.

Primjerice, veliki redatelj Arthur Penn napravio je 1958. revizionistički vestern „Ljevoruki revolveraš“ u kojemu slavnog odmetnika glumi Paul Newman, dok je „Pat Garrett i Billy the Kid“ iz 1973., u kojemu redatelj Sam Peckinpah obrađuje izdaju, raspad prijateljstva i propast staroga svijeta, jedan od najboljih vesterna uopće. U tom kontekstu valja spomenuti i intrigantni vestern „Old Henry“ (2021) u kojemu redatelj Potsy Ponciroli sugerira da Billy the Kid nije poginuo u mladosti, nego se predstavlja kao vlasnik neugledne farme (Tim Blake Nelson) do dolaska neočekivanih nasilnika.

U srijedu (12. siječanj) je na HRT-u prikazan „The Kid“ (redatelj je poznati glumac Vincent DˈOnofrio) koji nije baš na razini spomenutih prethodnika, ali je zanimljiva reinterpretacija mita o Billyju the Kidu. Naslov filma je dvosmislen jer ukazuje na samog odmetnika (Dane DeHaan), ali i dječaka (Jake Schur) koji u Billyju vidi pravednika i zaštitnika od nasilne rodbine, iako će najzad biti razočaran svojim idolom, a redatelj DˈOnofrio učinkovito prožima te dvije narativne razine.

Poput većine novih američkih vesterna i „The Kid“ je izrazito naturalističan, ubojstva su prikazana mučki i odbojno, nema romantiziranih dvoboja i herojskih poteza, a okružje u kojemu likovi žive također je prikazano na vrlo realističan način. Zanimljiva je i karakterizacija lika Pata Garretta (Ethan Hawke), koji se uglavnom prikazuje kao izdajnik priklonjen kapitalističkom sustavu, dok DˈOnofrio naglašava i njegovu humaniju stranu, budući da pomaže dječaku u obrani od nasilnih rođaka. Kao što je prije već navedeno, „The Kid“ nije neizostavno djelo o života i (ne)djelu Billyja the Kida, ali je zanimljiv filmski dodatak toj odmetničkoj legendi.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum