Program Istarskog narodnog kazališta u siječnju

Program Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula nastavlja se u srijedu, 12. siječnja u 20 sati plesnom predstavom „Skupa“ u produkciji umjetničke organizacije 21:21, a u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske. Autorica i koreografkinja je Petra Hrašćanec, a izvođači su Tesa Ljubić, Lara Frgačić, Ariana Prpić, Viktoria Bubalo, Ema Crnić i Una Štalcar Furač.

Plesna predstava „Skupa“ propituje što znači zajedništvo na sceni, odnosno na koji način gradimo i dijelimo nešto u mnoštvu. Premijerno je izvedena u listopadu 2020. godine u Zagrebačkom plesnom centru, a odmah zatim i na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavi’ u Italiji te potom  i na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama. Kritičari su je ocijenili kao „rijedak doživljaj scenske čarolije“, a o Petri Hrašćanec kako je „ovim radom uronila u autentične dubine korpografije i pokazala dojmljivu zrelost“. Glazbu potpisuju Alen i Nenad Sinkauz.

„Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO“, pojašnjava Petra Hrašćanec.

U četvrtak, 13. siječnja u 20 sati na programu je „Crtež Davida Belasa“. Autor i izvođač je David Belas koji uz Marka Bolkovića potpisuje i produkciju predstave.

Sadržaj predstave kronološki prati motive romana „Slika Doriana Graya“ Oscara Wildea. Motivi romana isprepliću se s umjetnikovim životom i dosadašnjim umjetničkim radom te se u tom smislu kao način rada ističe autoreferencijalnost i pseudobiografičnost. Sama je predstava prema načinu igre između kazališne predstave i performansa. Umjetnik je na razmeđu glumca i performera, naslanjajući se na dosadašnju umjetničku praksu. Ideja je kroz upotrebu tehnologija i njihovih kombinacija tematizirati istovremeno dosadašnji umjetnički rad Davida Belasa, aktualne teme suvremenog društva te spomenuto klasično djelo svjetske književnosti.

U subotu, 15. siječnja u 20 sati gostuje predstava „Hanibal podzemni“ u produkciji HNK Zadar. Autor je Hristo Bojčev, a režiju potpisuje Matjaž Latin. U predstavi igraju Alen Liverić, Ivan Jončin, Ivan Ožegović, Žana Bumber, Petra Tunjić i Mimi Zadarski.

„Hanibal podzemni“ govori o skupini umjetnika u vremenu siromaštva koji prodaju dio vlastite osobnosti ubijajući umjetnost u sebi i svijetu koji ih okružuje, alegorično idući mračnom stranom života. Predstava problematizira pitanje o pravim vrijednostima suprotstavljajući ih gomili novca koje pohlepni likovi nastoje pridobiti, nasuprot ljubavi kao istinskoj vrijednosti koja se ne može kupiti.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum