Putovanje univerzumom filmskog zvuka

Izvrstan dokumentarac „Stvaranje valova: Umijeće zvuka na filmu” (Making Waves: The Art of Cinematic Sound), koji je prikazan na HTV-u 21. siječnja, obrađuje problematiku koja se prosječnom gledatelju vjerojatno ne čini osobito važnom, iako je njezin značaj u percepciji filmske umjetnosti nemjerljiv.

Naročito je bitno što redateljica filma Midge Costin dolazi baš iz profesije kojom se u dokumentarcu bavi (radila je kao montažer zvuka na brojnim filmovima) pa je pred kameru uspjela dovesti brojne istaknute profesionalce iz svoje branše. Jedan od najznačajnijih protagonista njezinog dokumentarca je znameniti Walter Murch, montažer slike i zvuka naročito poznat po suradnji s Francisom Fordom Coppolom (Apokalipsa danas, Prisluškivanje, Kum 2, Kum 3), a ujedno i pisac izvrsne knjige o filmskoj montaži (In the Blink of an Eye).

Redateljica Costin dovela je pred kameru i Bena Burtta, dizajnera zvuka Lucasovih „Ratova zvijezda”, Spielbergovog suradnika Garyja Rydstroma kao i druge istaknute američke dizajnere i montažere zvuka. Iznimno je zanimljivo slušati razmišljanja ovih profesionalaca o značaju filmskog zvuka i svjedočiti njihovoj domišljatosti u gradnji filmske zvučne arhitekture.

U filmu se pojavljuje i David Lynch, jedan od najkreativnijih suvremenih redatelja u kontekstu korištenja filmskog zvuka. Prije ovih poticajnih razmišljanja profesionalaca i kreativaca, redateljica Costin pruža i kratku povijest zvuka na filmu, počevši od izvođača zvučnih efekata koji su pratili projekcije, zatim korištenja filmske glazbe, prvog cjelovečernjeg zvučnog filma „Pjevač jazza” (1927) i tako dalje.

Njezin dokumentarni film doista je odličan pregled povijesti zvuka u američkoj kinematografiji, vrlo je jasan i onima koji nisu upućeni u tu problematiku, a ujedno pruža brojne detalje koji će biti dovoljno zanimljivi i boljim poznavateljima. Nakon gledanja ovog dokumentarca vjerojatno ćete ubuduće filmove slušati drugim ušima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 2 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum