Svečano otvorenje EPK Novi Sad 2022

Slaveći velika imena srpske znanosti, kroz umjetnost i kulturu, Novi Sad je sinoć postao Europska prijestolnica kulture. Više od 400 umjetnika iz Srbije i Europe, kroz Doček – jedinstvenu umjetničku proslavu u Europi, zajedno sa publikom dosegnuli su zenit, pokazavši kako se čuva i promiče nasljeđe onih koji su dostigli evropske i svijetske okvire – Mileve Marić Einstein, Milutina Milanković, Dragiše Brašovana i Ljubomira Micića.

Svečano otvaranje obilježila je nesvakidašnja proslava „Zeniteum :: 2022” u režiji Dragana Živadinova kada je u 20 sati i 22 minuta na scenu izašao popularni umjetnički dvojac Synspecies, čiji audio-vizualni performans Crevasse predstavio mit o stvaranju, a uslijedila je i zdravica domaćina Lazara Jovanova, koji je s Novosađanima i mnogobrojnim gostima iz Europe nazdravio s rakijom preprečenicom.

Vrhunac svečanog otvaranja bio je oličen u dva lika – liku Milutina Milankovića kog je tumačio Boris Isaković i Mileve Marić Einstain koju je odigrala Anita Mančić, uz 22 glumca, 22 pjevača, baletske plesače, akrobate, solo trubače Lauru Vukobratović i Nenada Markovića, ali i kompletni puhački orkestar. Glazbu koja je doprinijela čitavom audio-vizualnom događaju, prilagođena takvoj vrsti spektakla, skladala je Dragana Jovanović, a upotpunili su i DJ-evi Miloš Martinov Lag i Dejan Ilić. Upravo je predstava „Zeniteum :: 2022” multimedijalni događaj kojim je avangardni slovenski redatelj, Dragan Živadinov, na samo sebi svojstven način, definirao mjesto Novog Sada na kulturnoj mapi Europe. U tom svečanom trenutku, iz svemira, Novi Sad su pozdravili astronauti s međunarodne svemirske stanice, Anton Shkaplerov, Pyotr Dubrov i Matthias Maurer.

Svečano je otvorena i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u hali Studija M, autora dr. Dušana Jovovića i profesora dr. Aleksandra Petrovića. Zamišljena kao putovanje od tame do svjetlosti, od kaosa do kozmosa, i uokvirena pričom o velikanu svjetske nauke, Milutinu Milankoviću, izložba se bavi pojmom vremena kroz stoljeća, kao i međusobnim odnosom čovjeka, vremena i znanosti. Kao tematsku okosnicu postavke autori su iskoristili lik i djelo proslavljenog znanstvenika koji se kao akademik i profesor Univerziteta ostvario u nizu znanstvenih disciplina. Izložba će za posjetitelje biti otvorena tijekom čitave godine.

Širom Novog Sada održani su koncerti na različitim, nesvakidašnjim lokacijama, uz strogu primjenu epidemioloških mjera.

Priredio B. V.

Fotografije M. JURCAN

Izvor teksta

Leave a Reply


2 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum