U Fonticusu izlažu Judita Horvatinović i Đurica Ciganović

Evokacije prostora/stanja i Vizualizirana poetika

• Tekst Lidija KUHAR

• Fotografije Marko ŠORGO

• Judita Horvatinović svjesna je da nesigurnost postojanja biva kompenzirana određivanjem osobnog prostora • Autorica vizualizira nemoguće, ali ne želi ocrtavati snove •/• Iako unutar serija Đurice Ciganovića nalazimo više pristupa oblikovanju, autor nudi zaokružene cjeline • On intenzivno doživljava segmente svijeta poetike s kojom dolazi u dodir i to nam želi prenijeti •

• Dvije samostalne izložbe umjetnika Judite Horvatinović i Đurice Ciganovića otvorene su u petak, 8. travnja u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu.

Dvadeset slika Judite Horvatinović koja se predstavlja s izložbom naziva “Evokacije prostora/stanja” teži apstrakciji, ali joj se i odupire. U nekim radovima su motivi na tamnoj pozadini, dok se na drugima ističe boja i šarenilo. Za razliku od većine izložbi koje su bile prezentirane u Fonticusu, ovdje svaka slika ima svoju legendu koja uključuje i godinu nastanka rada, pa vidimo da  su djela nastala ove i prošle godine. Kustos Eugen Borkovsky naglasio je da su teme, od kojih autorica kreće u avanturu interpretacije, ideje vizualizacija prostora.

“Umjetnica je na razmeđi interpretacije i želje za mijenom. Znakove povezuje u apstraktnu priču, a ponekad uvodi prepoznatljivi oblik kombinirajući oblike, poteze, mrlje na način propitivanja. Slikaricu zapravo ne zanima određeni ambijent, oblik motiva ili položaj. Podloga i boje su joj potrebne kao polazište, kao poprište na kojem može iskazati istraživanje prostornosti s otklonom k energijama. Pred nama su promišljanja koja se u premisi podudaraju s emocionalnom napetošću, a koje su tijekom instinktivne realizacije prošle doživljajne i spoznajne pomake. Izvjestan hermetizam emaniraju ovi radovi. Nema naznačenog događanja iako sve atribucije upućuju na ljudsko. Judita Horvatinović svjesna je da nesigurnost postojanja biva kompenzirana određivanjem osobnog prostora. Autorica vizualizira nemoguće, ali ne želi ocrtavati snove. Spontano činjenje rezultira spontanim uratkom. Percipiranje ovih radova pomičemo k intuitivnom iščitavanju. Dana nam je sloboda da oblike povežemo s vlastitim predodžbama. Judita Horvatinović intervenira na podlogu ponekad gestualnije, ponekad umjerenije. Ovdje se ne radi o ilustraciji nekog pojma ili događaja, već o slikarstvu temeljenom na iskazivanju energije i temperamenta autorice. Interpretacije ideje prostora postaju artističke kompozicije, a intenzitet govori o maštovitosti i iskrenosti”, pojašnjava Borkovsky.

Judita Horvatinović o izložbi kaže: “To je sve bio proces, zapravo sam istraživala prostore, unutrašnje i vanjske, s time da su unutrašnji prostori – prostori duha. Radovi su nadahnuti iskonskim i mitskim simbolima, a razmišljala sam o tome što su emocije, što je ratio, anima, animus, kako mogu te vanjske prostore prenijeti u unutrašnje, te što ako postoji neki beskonačni prostor gdje su sve mogućnosti otvorene i što je to što ih formira.” Dodaje da je propitivala tko određuje što će biti sljedećeg trenutka u tom beskonačnom prostoru, na koji način različiti prostori određuju modalitet našeg ponašanja u njima, što je s praznim prostorima, što tamo radimo, te kako ga ispunjavamo različitim emocijama. “Proces stvaranja je nekad bio brz, instinktivan i automatski, dok je za neke slike trebalo puno vremena, jer sam radila više slika u jednoj slici, pa bih ih onda prefarbavala, a neke su odmah bile takve kakve jesu”, istakla je umjetnica.

Judita Horvatinović je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, odjel unutrašnje arhitekture, 2009. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 2017. godine, grafički odsjek, u klasi Tanje Dabo. Godine 2015. boravila je na University of Ulster, Fine Art Department, Belfast, Velika Britanija. Bavi se slikarstvom, edukacijom i scenografijom. Održala nekoliko likovnih radionica, te izlagala na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Đurica Ciganović svojom izložbom “Vizualizirana poetika” predstavlja 48 radova, od kojih je 11 u boji, dok su ostali crno-bijeli, a ispod svake slike je smješten tekst koji ju je nadahnuo.

“Đurica Ciganović predstavlja grafičke otiske, radove otisnute matricama izvedenim u linorezu, koji sadržajno tvore tri zasebne cjeline. One se razlikuju po tematici, ali i po pristupu likovnoj podlozi. Najbrojniji su otisci na temu zbirke kratkih priča Dušana Gojkova. Ovdje se svojevrsni nadrealizam, iskazan kroz uglavnom kratke tekstove, prelama slikarskom imaginacijom u moguće ilustracije. Motivi pokatkad prate sadržaj kratkih priča književnog predloška, no autor si dopušta otklone od literarne inicijacije, pa se tako izuzetno maštovitom piscu priključuje dovitljiva likovna interpretacija. Vizualizacije ponekad nude sasvim individualan doživljaj koji se ne mora u potpunosti poklapati s ionako neočekivanim tijekom književnog sižea. Maštoviti grafički radovi uvijek su crno-bijeli, ogoljeni do srži, što na neki način odgovara naglim, neočekivanim, ponekad apsurdnim iskazima pisca. Podloga je poštovana istovrijedno koloru. Na podlogu je intervenirano na način da oblik negdje biva iskazan tamnim otiskom, a ponegdje je zatamnjeno okruženje unutar kojeg nalazimo oblik koji ostaje u boji papirnate podloge. Drugu seriju grafika karakterizira tretman podloge koja je i ovdje uklopljena u cjelinu. Ovim se radovima, na temu Rimbaudove poezije, pridružuju crvena, zelena, crna, a ponekad i plava boja. Moramo znati da pjesnik u sonetu „Samoglasnici“ slovima pridružuje boje. Prisutna je erotika inicirana osluškivanjem stihova, uz druge univerzalne diskurse poput predodžbe zvuka, parafraziranja zla, upitnosti tjelesnosti, uz iskazanu ideju prolaznosti. I treća grupa radova preispituje i komentira poeziju. Ovdje je zanimljiv pristup likovnjaka drugom likovnjaku – Albertu Kinertu, ali tu se ne radi o njegovom likovnom, već pjesničkom opusu. Kinertova literarna djelatnost ne poklapa se s njegovim značajnim slikarskim opusom, te tako Ciganović nema opterećenje mogućih preklapanja. I ovdje su ponuđene autorske vizualizacije na teme poetskih djela koja su poslužila samo kao inicijalni pokretač k djelovanju na površinama linoleuma. Njima slijede odrazi na papirima, otisci tragova ureza. Iako unutar serija nalazimo više pristupa oblikovanju, autor nudi zaokružene cjeline. Umjetnik intenzivno doživljava segmente svijeta poetike s kojom dolazi u dodir i to nam želi prenijeti”, rekao je kustos.

Umjetnik je otkrio da je Dušan Gojkov, koji je i urednik njegove prve knjige, svih 35 priča koje su posjetitelji mogli pročitati ispod izloženih radova, za okladu napisao u samo sat i pol vremena, te potom Ciganovića zamolio da ih proba vizualizirati. Pročitao je pjesmu, svestranog hrvatskog likovnog umjetnika Alberta Kinerta (1919-1987) naziva “Žalim” koju je kroz smijeh protumačio izrekom “Bit će propast svijeta, nek propadne nije šteta!”, te u to ime na osebujan način “nazdravio” u malom performativnom događaju za kraj.

Đurica Ciganović je rođen u Splitu 1957. godine. Od 2002. godine počeo je aktivno djelovati na pulskoj umjetničkoj sceni, te postao član amaterskog udruženja likovnih i književnih stvaralaca (ULIKS) u Puli. Bavi se grafikom, slikarstvom, keramikom i performansom. Učio je i usavršavao se uz mentorstvo akademske kiparice Ive Fonović. Postao je član udruženja HDLU Istre u Puli 2012. godine. Redovito je izlagao na desetak samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. “Parabola jednog neurotika” mu je prva knjiga i nada se ne i posljednja.

Leave a Reply


5 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum