34. Art Panoptikum posvećen venecijanskom Bijenalu

Drugo ovogodišnje predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum bit će održano u subotu, 21. svibnja u 20 sati u vrtu Gradske radionice u Puli.

Ovaj 34. Art Panoptikum u cijelosti je posvećen Bijenalu umjetnosti u Veneciji koji se ove godine održava 59. put. Uz opće informacije o Bijenalu i dodijeljenim nagradama najboljim umjetnicima i nacionalnim paviljonima, posebna pažnja će se posvetiti pojedinim odabranim radovima sa središnje izložbe koju je pod nazivom “Milk of Dreams” osmislila i organizirala umjetnička ravnateljica talijanska kustosica Cecilia Alemani. U drugom dijelu prezentacije predstavit će se neki od 80 nacionalnih paviljona koji su pripremili posebne izložbe na prostorima Giardina, Arsenala i drugim mjestima po Veneciji.

“Kao prva Talijanka na ovoj poziciji, namjeravam dati glas umjetnicima za stvaranje jedinstvenih projekata koji odražavaju njihove vizije i naše društvo”, izjavila je Alemani i odabrala 213 umjetnica i umjetnika koji sudjeluju s 1433 svoja djela. Po prvi put u povijesti Bijenala premoćnu većinu imaju žene, a rezultat je Biennale koji u središte pozornosti stavlja umjetnike koji su dugo bili zanemareni unatoč plodnim karijerama, dok istražuje tri središnja tematska područja: reprezentaciju tijela i njegove metamorfoze, odnos između pojedinca i tehnologije te vezu između korporalnosti i Zemlje. Bit ove izložbe može se osjetiti u riječima kustosice Alemani: “Razmišljala sam o tome kakvu bi ulogu Međunarodna izložba umjetnosti trebala imati u ovom povijesnom trenutku, a najjednostavniji i najiskreniji odgovor koji sam mogla pronaći je da Bijenale sažima sve ono što nam je jako nedostajalo posljednje dvije godine: sloboda susreta s ljudima iz cijelog svijeta, mogućnost putovanja, radost zajedničkog druženja, praksa različitosti i prevođenja, razumijevanja i zajedništva.” Program Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Art Panoptikum ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Pule i Ministarstva kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum