Četiri desetljeća Conana

Prije točno četiri desetljeća (14. svibnja 1982.) premijerno je prikazan „Conan barbarin“ (Conan the Barbarian), jedan od najboljih filmova žanra mača i magije ikad snimljenih.

Film je režirao John Milius, u ono vrijeme najpoznatiji po scenariju za Coppolinu „Apokalipsu danas“ i režiji izvrsne antiratne drame „Dan velikih valova“, prema trivijalnom književnom predlošku Roberta E. Howarda. Iako su filmu mnogi osporavali umjetničku vrijednost, riječ je o izvanserijskom epskom ostvarenju, ponajviše zahvaljujući Miliusovoj strasti, nadahnuću i redateljskoj vještini. Filmom naročito dominira moćni glumac James Earl Jones kao vođa kulta Thulsa Doom, a Milius je i glumački ne osobito superiornom Arnoldu Schwarzeneggeru pronašao pravu mjeru u naslovnoj ulozi Conana.

Osim Miliusove impresivne vizualnosti i vještine u građenju epske naracije, filmom dominira i grandiozna glazba skladatelja grčkog podrijetla Basila Poledourisa (kasnije je radio i glazbu za Verhoevenov “Robocop”). Najdojmljivija sekvenca potpisniku ovih redaka je ona tijekom koje se odvijaju orgije u hramu zmijskog kulta, kad Thulsa Doom pada u trans, nestaju mu ruke u kimonu i dobiva zmijsku glavu, a onda Conan i njegovi sljedbenici stvaraju kaos uz krešendo Poledourisove glazbe.

Dvije godine kasnije poznati američki redatelj Richard Fleischer snimio je nastavak „Conan razarač“, koji je dobar pustolovni film, ali daleko od magije Milliusovog originala. Prije desetak godina snimljena je i obrada u režiji Marcusa Nispela, ali to već spada u domenu svetogrđa prema Miliusovom izvorniku.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum