Održana premijera predstave „Istra ti mila materina“ u Istarskom narodnom kazalištu

„Ca ćemo umet – to ćemo imet, ca ćemo storit – to će nan i bit“

• U produkciji Čakavske scene Istarskog narodnog kazališta u srijedu, 25. svibnja u INK-u je premijerno odigrana predstava „Istra ti mila materina“, mladog slovenskog redatelja Roka Olafa Pečečnika. Nakon studija glazbene akademije i komparativne književnosti, Rok je upisao i studij režije u Zagrebu, te mu je ovo ujedno i završni diplomski rad, pod mentorstvom Branka Brezovca.

Dramaturgiju potpisuju Antonela Tošić i Tamara Damjanović, koje su izjavile:  „Samim svojim bivanjem, Istra nam je ponudila odlično polazište za umjetničko istraživanje za ovaj projekt, a u odabiru smjernica opredijelile smo se za njih pet: mitologija, erotika, zemlja, melankolija i rat.

„ Istra nam, ne samo geografski već i kulturološki, otvara prozor prema Zapadu. Meni je Istra bila prozor u život. Promatrajući Istru izvana i iznutra, ni nakon 30 godina ne bih je znao definirati. Razmišljanje o tom projektu – Istra ti mila materina – dovelo me do spoznaje da se Istru ni ne može definirati: da je svaka riječ u takvom pokušaju premalo i previše istovremeno. Istru možeš samo osjetiti“, navodi redatelj Pečečnik, koji je po majci s Puntere (gdje je ovaj projekt i pripreman) i stoga sam sebe smatra „polu-Istrijanom“.

Predstava je lišena tipičnog dramskog teksta, već se smješta u sliku, atmosferu, osjećaj. Prožeta je stihovima i proznim crticama specifičnim za Istru („Moja mati“ i „Koza“ Mate Balote, izvadci iz „Štorija o štrigah i štrigunih“ Drage Orlića, šaljive i erotične narodne doskočice i dr.), a petoro mladih glumaca/plesača –Anuša Kodelja, Ena Jagec, Ivan Čuić, Dominik Dolenc i Ivan Raffaeli u 10 cjelina (ciklus života, ognjište, san, polje, fešta, rudnik, rat, ljubav, smrt i ponovno rođenje) sugestivnom igrom tijela uspješno dočaravaju opća, često mučna mjesta, istarske povijesti i svakodnevice. U njima se, međutim, ne prepoznaju samo Istrijani, već su univerzalno čitljiva.

Jednostavni i efektni kostimi Matee Benedetti i scenografija Branko Hojnik daju dodatan naglasak na jednostavnost i prirodnost istarskog podneblja, KUD Mate Balota iz Raklja tradicijskim pjesmama i plesovima upotpunjuje atmosferu, a sve to na okupu drži jedinstven moćan glas glazbenice i glumice, „istarske vile“ Elis Lovrić, čiji nastup u ulozi personificirane Istre drži i povezuje cijelu predstavu u kaotično-harmoničnu cjelinu, kakva je i Istra sama. Ona je majstorski izvela nekoliko svojih poznatih skladbi, ali i nekoliko novih, koje je pripremila posebno za ovu predstavu. Svoj dio posla dobro su odradili i oblikovatelj svjetla Dario Družeta, te oblikovatelj tona Miodrag Flego.

Repriza predstave „Istra ti mila materina“ u INK se može pogledati i večeras u 20 sati.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Fotografije Manuel ANGELINI / iz arhive INK-a

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum