Predavanje Paula Gregorovića “Nepoznate građevine na Muzilu” u Mjesnom odboru Stoja

Predavanje Paula Gregorovića naziva “Nepoznate građevine na Muzilu” bit će održano u srijedu, 29. lipnja u 19 sati u prostorijama Mjesnog odbora Stoja u Puli (Lettisova 1). Organizator je Grad Pula – Mjesni odbor Stoja u suradnji s Istarskim povijesnim društvom, u okviru obilježavanja Dana sv. Petra.

„Od davnih dana pulske građevine su istraživali arheolozi, povjesničari i ostali koji su tražili odgovore o namjeni izgrađenih objekata. No, malo je stručnjaka koji su proučavali tajnovito područje Muzila, a brojni objekti – pogotovo oni izvan glavnih ruta –  ostali su nepoznati široj javnosti. Bujna vegetacija krije ostatke nekoliko građevina čija se starost mjeri u tisućama godina, uz desetke objekata iz XX. st. koji nisu opisani u literaturi. Mnogi podaci o Muzilu, koji su objavljeni u publikacijama, često ne odgovaraju stanju na terenu pa je time otežan i posao arheolozima i konzervatorima koji bi to područje mogli zaštiti“, piše u opisu predavanja.

Paulo Gregorović, novinar. Od 1994. radio za više novinskih kuća – osim za Glas Istre pisao za Novi list, Večernji list, Glas Slavonije, Deutsche Welle. U Vodnjanu stanovao do  1998. godine kada na četiri mjeseca seli na Muzil radi odsluženja vojnog roka i tamo nastavlja životnu avanturu proučavanja vojnih objekata. Već tri desetljeća prikuplja informacije (od bivših vojnika i zapovjednika te povjesničara, arheologa, konzervatora, arhitekata i ljubitelja vojne arhitekture) vezane za područje Muzila. Osim Muzila proučava i ostale bivše vojne zone u Puli  i okolici te je ove godine (2022.) objavio nekoliko članaka o tome u Glasu Istre: Mužarska bitnica Bourguignon, Grossradio Pola, Razvoj otoka Sv. Katarina – rta Monumenti…

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum