Soundpainting platforma Pula 2022: solistički koncerti Nenada Sinkauza i Lea Beslaća

Soundpainting platforma Pula 2022 predstavlja “2 u 1” – dva premjerna solistička koncerta u jednoj večeri – Nenad Sinkauz: “Ne No Not” i Leo Beslać: “Osuarij” koji će biti održani u subotu, 2. srpnja s početkom u 21 sat u dvorištu Dnevnog boravka pulskog DC-a Rojc.

Solo projekt Nenada Sinkauza “Ne No Not” bavi se midi mapirenjem električne gitare te njezinom ekstremnom zvučnom ekstenzijom. Kompozicije su originalno nastale na klasičnoj gitari zatim su dekonstruirane te rekonstruirane putem midija. Mapirani zvukovi variraju od field recordinga do sempliranih električnih i akustičnih instrumenata. U nekim trenucima gitara služi samo kao triger za unaprijed snimljene materijale dok ponekad isti prate melodijske i ritmičke fraze na instrumentu.

Foto: Dražen Smaranduj

Što se projekta Lea Beslaća tiče, radi se o premijernoj koncertnoj izvedbi odabranih autorskih kompozicija za jednog instrumentalista i asortiman sintetizatora zvuka, objavljenih ujesen 2021. na dugometražnom albumu “Osuarij” te novog, dosad nesnimljenog materijala. Stilski govoreći, repertoar većinom gravitira k ambijentalnoj i drone glazbi uz sporadične uplive starijih kompozicijskih tehnika i formi; drugim riječima, dramaturgija izvedbe programatski je pretpostavljena konvencionalnom notnom zapisu koji spomenutu izvedbu omeđuje. Sâm album u cijelosti je dostupan na ovoj poveznici.

Foto: Stephany Stefan

Ton majstor je Dean Pavletić, a tehničku potporu pruža AudioLAB d.o.o.. Autori promotivnog materijala su Elvis Šuke i Neven Radaković. Organizator je udruga Rondo Histriae u suradnji sa Savezom udruga Rojca.

Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” kojeg organizira udruga Rondo Histriae uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Nenad Sinkauz rođen je 1980. u Puli. Magistrirao je etnomuzikologiju na filozofskom fakultetu u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i performer u raznim glazbenim, plesnim, kazališnim i multidisciplinarnim projektima. Njegov rad je usmjeren prema istraživanju transverzalnih glazbenih formi. Dobitnik je četiri Zlatne arene te nagrade za najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma. Surađuje kao skladatelj na brojnim filmskim, kazališnim, plesnim i multimedijalnim projektima.

Autor je audovizualnog projekta “… day of the year” s kojim nastupa na festivalima u SAD-u, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Japanu, Grčkoj, a koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnos zvuka i videa.

Od 2010. umjetnički je voditelj zajedno sa Alenom Sinkauzom međunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart u Puli.

Kao skladatelj i performer surađivao je sa raznim glazbenicima, koreografima, video umjetnicima, kazališnim i filmskim redateljima u Hrvatskoj i inozemstvu. Neki od njih su Danijel Žeželj, Mala Kline, Dana Budisavljević, Nevio Marasović, Dalibor Matanić, Marc Ribot, Warren Ellis, Greg Cohen, Franka Perković, Oliver Frljić, Francesco Scavetta, Mikiko Kawamura, Matija Ferlin, Petra Hrašćanec, Ksenija Zec, Saša Božić, BADco.

Leo Beslać književni je prevoditelj, instrumentalist i pjevač rođen u Zagrebu 1991. godine. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stječe pri Glazbenom učilištu Elly Bašić. Tijekom studija anglistike te ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu usavršava se na brojnim glazbenim seminarima i radionicama. Vanjski je suradnik Zbora opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te Zbora Hrvatske radiotelevizije, u sastavu kojih je tijekom proteklih pet sezona radio na dvadesetak kazališnih i koncertnih projekata. Istovremeno, surađuje s desetak sastava i sviračkih kolektiva na zagrebačkoj i hrvatskoj pop, jazz i underground sceni, a kao koproducent albuma Srce grupe Mangroove 2019. godine biva nominiran za diskografsku nagradu „Porin“. Kao skladatelj, potpisuje glazbu za kazališne predstave H.E.J.T.E.R.I. i Granatiranje, a u suradnji s Adrianom Pelcom koautor je i radiofonijskog djela Kriza krika te glazbene podloge za putopisnu radiodramu Ovdje je more uvijek blizu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija. Redovito objavljuje autorske albume na internetskoj platformi Bandcamp.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum