Tri samostalna likovna projekta u grožnjanskoj Gradskoj galeriji Fonticus

Karwelat, Legović i Zelenko izlažu za Dan općine

• Gradska galerija Fonticus u Grožnjan, u sklopu proslave Dana općine Grožnjan, predstavila je 18. lipnja tri samostalna likovna projekta sljedećih autora: Jürgen Karwelat “Grožnjanci 1989”, Miranda Legović “Grožnjanska ognjišta” i Rok Zelenko “Inferno”.

Projekt memorije

Karwelat Jürgen, pravnik, dokumentarist i fotograf, sa svojom izložbom „Grožnjanci 1989.“, predstavlja seriju portretnih fotografija, u crno-bijeloj tehnici, a pažnju uvijek pridaje glavi, licu, tek rijetko profesiji ili ambijentu.

 

“Neki modeli zadubljeni su u svoje trenutno stanje: razmišljanje, opuštanje, komuniciranje pogledom. Neka lica djeluju kao da se smiješe uz tremu ili opušteno. Naziremo djeliće karaktera. Ova izložba svojevrstan je projekt memorije. Niz fotografija rezultat je istraživačko-dokumentarističkog činjenja ostvarenog tijekom 1989. godine. Tako imaju vrijednost zabilježenog vremena povijesti Grožnjana. Relacija percepcije formalno je opisiva odnosima između linija, tonova, sjena, ali ovdje je zanimljiviji socijalni ili povijesni kontekst atraktivne lokacije. Čini se da je na početku bio čin traganja za motivom i bilježenje na fotografski materijal, bez namještanja ili poziranja, kao u prolazu. Neki akteri kao da su prekinuti u svojoj aktivnost pa su snimljeni u introvertiranim stanjima. Neki su vedri i raspoloženi za suradnju s fotografom. Ovaj niz velikim dijelom pripada kvalitetnoj dokumentarnoj fotografiji, a dio radova može se posebno pohvaliti zbog visokih kreativnih dometa”, naglasio je kustos Borkovsky.

Jurgen Karwelat, rođen je početkom pedesetih godina u Dortmundu. Kao student prava angažiran je u berlinskom studentskom pokretu 1968. godine i taj angažman određuje njegov daljnji put. Kao fotograf sredinom osamdesetih upoznaje Grožnjan. Njegove izložbe predstavljene su u Berlinu, Bonnu, Dresdenu te u Brtonigli i Grožnjanu. Sada je u mirovini i bavi se povijesnim istraživanjima u Njemačkoj i Poljskoj.

Dokumentiranje stanja

Miranda Legović predstavlja se izložbom „Grožnjanska ognjišta“, ova tema ju privlači još od 1992./93. godine kada obilazi kuće na Grožnjanu u potrazi za autentičnim objektima, a tada i nastaje ova serija fotografskih svjedočenja. Kustos naglašava: “Ona odlučuje koristiti crno-bijelu tehnologiju. Fotografije su lagano tonirane u sepia ton, čime je podcrtana vremenitost ovih objekata u prostorima. Čini se da su skoro sva ova ognjišta bila u funkciji u vremenu kad su fotografije nastale. U nekima je zabilježen i vidljiv živi plamen izgaranja drva. U seriju motiva uvršten je i uzidani starinski šporet na drva, koji je iznad imao zračnik poput kamina. U slavenskim, ali i drugim mitologijama, kućno je ognjište jako važno. Ono je bilo mjesto oko kojeg se okupljala obitelj, mjesto gdje se pripremala hrana i mjesto izvođenja rituala. Na većini fotografskih radova ove izložbene prezentacije nema puno režiranja. Autorica se trudi likovno prenijeti dojam ovih mjesta, ali i dokumentirati stanja i situacije. Zabilježen je zadimljeni i začađeni zid iza gorišta, lanac za vješanje kotlića ili posude za kuhanje. Vide se neožbukani kamenom građeni ili obijeljeni zidovi prostorija i drvene grede stropova. Titranjem plamičaka, pucketanje vatre, temperatura koja se širi iz tog građenog dijela kuće, stvara  atmosferu sigurnosti, povjerenja i nostalgije, iščitavamo ideju sretnog trenutka”, kazuje Borkovsky.

Miranda Legović Bodor, rođena je 1961. godine u Čakovcu. Fotografski odjel Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu završila je 1981. godine. Od tada se profesionalno bavi fotografijom. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Tradicionalna međunarodna manifestacija „Foto ex tempore“ u Novigradu njen je autorski projekt. Voditeljica je galerijskog programa Zajednice Talijana Novigrad, te pokretač i predsjednica Udruge fotografa Istre i voditeljica niza edukacijskih programa u domeni fotografije. Ima status Samostalne umjetnice, HZSU Zagreb a član je i HDLU Istre.

Vizualizacija ambivalentnosti povijesnog trenutka

O izložbi „Inferno“ autora Roka Zelenka kustos kaže: “Pred nama je niz asocijativnih scena izvedenih akrilom ili uljem na platnu. Iako unutar serije nalazimo više pristupa oblikovanju, autor nudi cjelinu. Okruženi smo prostorima slika na kojima nalazimo zbunjujuće kombinacije motiva. Percepcija ovog ciklusa olakšana je naslovom: „Inferno“ koji nas uvlači u doživljaj. Iako riječ Inferno ima određeno značenje, ovdje se pojavljuje kao cinična, ali znakovita obuhvatnica snažne slutnje i promišljanja vremena.

Teško je razlučiti je li podloga naneseni ton ili je slojevanje iznjedrilo djelomično spontanu, a djelomično kontroliranu popunjenost površine. Umjetnik dozvoljava oblicima izlazak iz formata. Ponegdje se linija pojavljuje kao samostalna činjenica, nosilac oblika ili kao obrub. Kolorirane površine ili detalje autor postavlja promišljeno. Ponegdje radnju nose ljudi, a ponegdje pejzaži, predmeti/znakovi ili arhitektura. Umjetnik ne štuje pravila perspektive. On miješa planove i uvjetuje ih smislom. Umjetnik ne postavlja centralno sve što želi iskazati. Ovaj instinktivan pristup, otklon prema subjektivnom, interpretira realnost prema umjetnikovom egzistencijalnom iskustvu i slutnji. Vizualizirajući ambivalentnost povijesnog trenutka, intuitivno nudi ideju propitivanja osobnog odnosa prema kaotičnom svijetu”, ističe Borkovsky.

Rok Zelenko rođen je u Ljubljani, gdje je 1975. godine diplomirao slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost. Bavi se slikarstvom, keramikom, dizajnom i publicistikom. Živi između Gožnjana i Izole (Slovenija). Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, stalni je član likovne kolonije u Grožnjanu – Gradu umjetnika, gdje je obavljao mnoge odgovorne dužnosti. Član je HDLU Istre i Društva likovnih umjetnika Insula u Izoli.

Tekst Lidija KUHAR

Fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


3 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum