AIR Kuberton : Angelika Wischermann i Stefanie de Vos izlažu u novigradskoj galeriji Rigo

Tradicionalan rezidencijalni boravak umjetnika AIR koju kustosica Ursula Kirzinger organizira u mjestu Kubertoni je ove godine predstavila radove dviju umjetnica u novigradskoj galeriji nazvanoj po obitelji Rigo. Belgijanka Stefanie De Vos i Bavarka Angelika Wischermann koje se nisu poznavale prije boravka na imanju obitelji Kirzinger u selu Brdo izlažu radove koje su osmislile i realizirale 2021. godine, a radi se o osam radova: tri akvarela, tri stolnih skulptura, te dvije instalacije.

Kustosica izložbe koja ostaje otvorena do prvog kolovoza je dr. sc. Jerica Ziherl. Dvije instalacije tridesetdevetogodišnje Angelike Wischermann se međusobno razlikuju po karakteru, ali su obje realizirane oko namještaja, odnosno nečeg ugodnog i vezanog za interijere, ali su oblijepljene ili nadlijetanje nečim nemilim iz divlje prirode. Trnovita stolica, nazvana „Stršenje“, te stol za objed kojeg oblijeću muhe nazvan „Prolijetanje“ su konceptualne instalacije, autorica se inače bavi performansama.

Gledatelju Wischermann prepušta da sam odgonetne ove izrazito iskonske radove. Autorica je istakla da joj je trebalo više od tjedan dana da osmisli i desetak dana da izvede sakupljanje i lijepljenje trnja. Rezultat je nešto što ima u sebi element brutalnosti, ali i ljepote.

Tridesetosmogodišnja De Vos je krenula sa potpuno drugačijom idejom. Posjetitelji mogu promatrati tri skulpture za čiju je izradu upotrijebila crijepove i druge materijale ruševne kuće u Kubertonima, a naslikala je isto toliko akvarela koji predstavljaju ruševine, pazeći pritom na slojeve u koje je nanosila boje, od laganijih prema nosivim na površini slika. Ideja vodilja je da kuće, bez odgovarajućeg održavanja teže propadanju, a ona je umjetnički pratila i oponašala taj proces. Radovi koji su naslikani istim bojama kao i skulpture, nemaju imena, a autorica je počela osmišljavati ta načela i prije dolaska u Kuberton, gdje se novo okruženje nadovezalo na tu ideju.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


2 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum