Dojmljivi filmovi o nasilju i kriminalu

25. MFF – 2. I 3. DAN 

Tijekom drugog i trećeg dana festivala prikazano je više dojmljivih ostvarenja, među kojima se izdvaja meksički film nespretnog prijevoda „Dragulji u odjeći“ (Robe of Gems), koji prati sudbinu nekoliko žena čiji su životi povezani s kartelima.

Redateljica Natalia Lopez Gallardo radila je kao montažerka na filmovima supruga Carlosa Reygadasa, a ovo joj je redateljski prvijenac u kojemu nalazimo dosta tragova Reygadasove vizualne poetike (dužina kadrova, kompozicija, montažni ritam i slično). Riječ je o filmu mučne i dojmljive atomsfere u kojemu opisi stanja dominiraju na radnjom, a početkom godine nagrađen je i Srebrnim medvjedom u Berlinu.

Još mučniji je ukrajinski film „Nosorog“, ukrajinskog redatelja i disidenta Olega Sencova koji se motovunskoj publici obratio snimljenom video porukom. Njegov film je iznimno naturalistična priča o ukrajinskim kriminalcima 1990-ih s obiljem uznemirujućeg nasilja, koji pokazuje da je Ukrajina imala velikih društvenih problema i znatno prije Putinove krvave invazije.

Zaokružimo ovaj niz filmova o nasilju i kriminalu jednim iranskim ostvarenjem. U filmu „Sveti pauk“ redatelj Ali Abbasi bavi se novinarkom koja u iranskom gradu istražuje masovna ubojstva prostitutki i kad joj se čini da je sve bliže ubojici dolazi do spoznaje da mnogi građani ubojicu smatraju junakom.

Za razliku od mnogih eksploatacijskih filmova američke kinematografije, potraga za ubojicom je ovdje samo pokretač priče koja istražuje mračnu pozadinu konzervativnog iranskog društva. „Sveti pauk“ je dobrodošlo tematsko i stilsko osvježenje u odnosu na većinu iranskih filmova koji dolaze do hrvatske publike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 4 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum