Najbolje od Cineasta

U četvrtak 7. srpnja počinje u Vodnjanu ovogodišnje izdanje Cineasta s osam novih zanimljivih filmova koje je odabrao programski selektor Matija Debeljuh.

Iako su svi filmovi vrijedni gledanja, ovdje izdvajamo tri najdojmljivija naslova prema mišljenju potpisnika ovog teksta. Prvi je „Tre piani“, drama talijanskog veterana Nannija Morettija koji stvara kontinuirano i vrlo kvalitetno, uglavnom kao glumac i redatelj, što je slučaj i u ovom filmu.

Moretti prati životne putanje pripadnika triju obitelji iz iste zgrade, odajući elegičnu počast životu s njegovim usponima i padovima, krivnjama i iskupljenjima. Moretti nije toliko eksponiran kao njegovi zemljaci Paolo Sorrentino ili Matteo Garrone, vjerojatno zato što su mu filmovi tematski i stilski nekako običniji i manje nametljivi, ali je svejedeno jedan od najvećih živućih talijanskih filmskih autora.

Sljedeći film koji izdvajamo je američka minijatura „Idemo, idemo“ (Cˈmon, Cˈmon), redatelja Mikea Millsa (zove se kao basist legendarne skupine R.E.M.), koji djeluje kao da je izašao iz rane radionice kultnog Jima Jarmuscha. Radnja filma prati tonskog snimatelja (sjajni Joaquin Phoenix) koji diljem Amerike intervjuira mladež, a onda ga sestra (Gaby Hoffmann), s kojom nije baš u najboljim odnosima, zamoli da joj pričuva maloljetnog sina (Woody Norman) dok se brine o svojem bolesnom suprugu.

Radnja filma je elegantno usporena, kadrovi su statični s crno-bijelom fotografijom koja pruža vrlo dojmljiv ugođaj, povremena glazba suptilno podcrtava emocije, odnosno svi elementi filma pažljivo su odmjereni i stopljeni u jednu emotivnu cjelinu. Riječ je o američkom filmu koji ostavlja dojam kao da je europski, a najzad valja izdvojiti jedan europski film koji vrlo uspješno koketira sa žanrovima američke kinematografije.

To je danski film „Jahači pravde“ (Riders of Justice), redatelja Andersa Thomasa Jensena, koji je doista uspješno spojio naizgled nespojivo. Jensen je ulogu poludjelog osvetnika, kojemu je žena nastradala u terorističkoj akciji, dodijelio Madsu Mikkelsena, narativno ga povezao s nekoliko socijalno neprilagođenih intelektualaca (statističar, haker) i sve to začinio sumanutim dozama nasilja.

Njegov film plijeni pozornost zbog svoje žanrovske raznovrsnosti i narativne razbarušenosti, u njemu se izmjenjuju crnohumorni dijelovi s bestijalnim nasiljem, elementi melodrame prožimaju se s krimićem, film je vrlo zabavan, ali i prilično ozbiljan. Riječ je o pravom biseru suvremene danske kinematografije i nemojte ga propustiti na Cineastu, ako ga već niste pogledali u kinu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum