Otvorenje izložbe „Valvasor u Istri“ u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre

Otvorenje izložbe „Valvasor u Istri“ bit će održano u četvrtak, 7. srpnja u 20.30 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Autorice izložbe su Katarina Marić i Sunčica Mustač, a dizajn izložbe potpisuje Mauricio Ferlin.

„Godine 1689. polihistor Johann Weichard Valvasor tiskao je djelo „Die Ehre deß Herzogthums Crain“ za koje se pripremao više od deset godina. Svo svoje enciklopedijsko znanje o povijesnim zbivanjima, društvenim običajima, zemljopisnim datostima, plemićima, kaštelima, crkvama i gradovima, prikupljeno na području koje smatra Kranjskom, ukoričio je u knjigu od 3532 stranice i opremio je s 528 bakroreza i 24 priloga.

„Kako u njegovo vrijeme u Kranjskoj nije bilo tiskare koja bi mogla pripremiti slikovni i pisani materijal, osnovao je grafičku radionicu i bakroreznu tiskaru u svom dvorcu Bogenšperk te s brojnim suradnicima, koji su s njime godinama živjeli, s ljubavlju pripremao ovo veličanstveno djelo. Poduhvat ga je toliko osiromašio da je nedugo nakon tiskanja rasprodao gotovo cijelu svoju plemićku imovinu. Njemu u čast danas slavimo 333 godine od tiskanja Knjige“, piše u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum