Izvrstan dokumentarac o nacističkoj kinematografiji

TV: HITLEROV HOLLYWOOD, redatelja Rüdigera Suchslanda

U petak navečer na HTV-u je prikazan izvrstan dokumentarac „Hitlerov Hollywood”, njemačkog redatelja i filmskog kritičara Rüdigera Suchslanda, koji je kod nas premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2018. godine.

Suchsland se bavi njemačkom kinematografijom za vrijeme nacističke vladavine, koja je danas gotovo nepoznata (osim nekih najzvučnijih imena poput Leni Riefenstahl ili Veita Harlana), iako je riječ o iznimno bogatoj produkciji različitih tema i žanrova. U najvećoj mjeri ta se kinematografija nije izravno bavila ratnom i političkom propagandom, nego je producirala melodrame i druge eskapističke žanrove sa svrhom odvraćanja njemačke publike od tegobne ratne stvarnosti.

Kako ironično primjećuje Suchsland, najveći autor te kinematografije bio je zloglasni Hitlerov ministar Joseph Goebbels, koji je odobravao scenarije, odabirao redatelje i cenzurirao nepoželjne teme. Iako je većina umjetnika iz tog razdoblja kasnije otišla u zaborav, neka imena su nakon rata ostvarila svjetsku slavu poput glumice Ingrid Bergman ili redatelja Detlefa Siercka, koji je pod imenom Douglas Sirk dosegnuo status najboljeg američkog redatelja melodrama.

Suchslandov film je doista majstorski napravljen, budući da je cijeli montiran od ulomaka iz filmova tog razdoblja, a zvuk je prizorni s povremenim dionicama naratora koji govori o sudbinama pojedinih stvaratelja i kontekstu razdoblja. „Hitlerov Hollywood” je sjajan spoj atraktivne vizualnosti i edukativne važnosti.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum