OKONČAN 30. HC PUNK FESTIVAL MONTE PARADISO

“Paradiso is not dead”

„Ovako se mi borimo sa stvarnošću“, ponavljao je u subotu navečer front man banda Asocial, posljednjeg od ukupno 23 sastava koji su se u pet dana izredali na pozornici 30. hard core punk festivala, Monte Paradiso. Kao i ostali prije njega, čestitao je jubilej najstarijem hrvatskom hc punk kolektivu, ističući osjećaj familijarnosti koji ih uvijek iznova vraća u Pulu i koji ne nalaze nigdje drugdje: „Ovoga nema ni u Njemačkoj, ni u Americi!“.

Cijela je ta zadnja večer,  posebno za stariju MP ekipu, bila vrlo emotivna. U tom zaključnom, svečanom momentu festivala mnogi od njih spontano su se okupili na kutu kod drugog šanka i uzdignute glave i puna srca slušali hvalospjeve, a potom i zajedno otpjevali „Kad sunce opet zađe“ KUD Idijota, lokalnu himnu koja je puštena odmah nakon odjave tradicionalnog konferansijea festivala, Mehe.

Valja istaknuti da toj „izvornoj postavi“ MP kolektiva ne ide zahvala samo za ovaj festival, već i za mnoge druge glazbene događaje i festivale koji su se u Puli nizali posljednjih 30tak godina i čija je realizacija bila nezamisliva bez Paradiso logistike. Maske, jedan od njih, naglasio je da sada Festival organizira već treća generacija i posebno su na to ponosni: „Mi stariji dođemo kao podrška, evo ja sam tu sa suprugom i dvije kćeri, pomagali smo u kuhinji, starija kćer je na štandu, tradicija se nastavlja, punk ide dalje“.

Puljanka Nuša ispričala nam je kako se, iako sebe ne doživljava kao punkericu, ponosi time što još od 1.Paradisa na njega redovito svake godine bar jedno večer hodočasti. Kaže: „To mi je postalo folklorom ovog grada, nešto što ne propuštam, jer je to prilika vidjeti se s prijateljima koje rjeđe susrećem i bar se jednu noć s njima družiti uz glasnu muziku, kao u mladim danima.“

Dvorištem (u kojem je ove godine ponuda štandova bila posebno bogata), kao i okolnim prostorom Rojca, u tih pet dana vrtjela su se mnoga već poznata lica, ne samo Puležana, nego i stranaca koji se godinama vraćaju na ovu jedinstvenu punk feštu, upravo zato jer osjećaju tu povezanost s Festivalom i njegovom neobjašnjivo prisnom, obiteljskom atmosferom. Pored njih, svake je godine tu i nova gomila mladih koji skupljaju svoja prva životna iskustva, a privučeni su punkom, njegovom ikonografijom, anti-fa ideologijom i DIY kulturom samoorganiziranja i promicanja nenasilja i tolerancije.

Naravno da nitko nije uspio otpratiti baš svaki od 23 banda. Za potrebu ovog izvješća, od odslušanog mogu izdvojiti nastup resident zvijezda Sick Crap, posebno moment kad im se na pozornici pridružio i poznati pulski hip-hoper Branko, ili Shadow MC. Također, jedan od žešćih nastupa bio je onaj slovenskih veterana, Aktivna propaganda.

Što se same organizacije tiče, uvijek ima i primjedbi – mnogi nisu bili zadovolji line upom bandova, ali i cijenama ulaznicama koje su ove godine bile nešto više, pa su se okupljali na zidiću ispred ulaza i čekali besplatan upad, nastavljajući potom unutra feštati do jutra.

Također, mnogi su primijetili kako ovo nije bilo baš najbolje posjećeno izdanje festivala (unatoč tradicionalno besplatnom kamp prostoru oko Rojca, bilo je puno manje šatora), ali vidljiv je velik interes i angažman mladih, tako da za njegovu budućnost nema brige.

Djelić atmosfere donosimo vam u priloženim fotografijama i videima.

Tekst, fotografije i video Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


7 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum