Izložba Alena Floričića „Bez naziva“ u porečkoj galeriji Zuccato

Otvorenje izložbe Alena Floričića „Bez naziva“ bit će održano u četvrtak, 22. rujna u 20 sati u porečkoj galeriji Zuccato. Izložba ostaje otvorena do 5. studenog i može se razgledati svakim danom od 10 do 12 te od 16 do 20 sati.

“Djela istaknutog videoumjetnika i slikara Alena Floričića, nediskurzivnih, egzistencijalističkih i performativnih obilježja, dobro su poznata domaćoj i međunarodnoj publici. Njih je umjetnik, tijekom godina i kroz različite medije, nastojao konstruirati isključivo vizualnim, likovnoumjetničkim sredstvima te ih stoga lišava svake naracije, svakog značenja koje ne proizlazi iz zakonitosti samoga djela. Ovu tautološku postavku, gotovo uvijek, i osobito u videoradovima, predočava promatraču kroz jednostavan i pročišćen performativ. Figura autora prikazana u video radu izvodi jednostavnu radnju/čin koja se zbog postporodukcijskih manipulacija kontinuirano ponavlja, do iznemoglosti. Do apsurda. Banalnu radnju, koja u procesu nastanka djela postaje gotovo prisilna, kao samostalni element djela prati zvuk, a likovnoumjetnički i auditivni segmenti rada s izložbenim prostorom stvaraju jedinstveni umjetnički ambijent.

„U novim radovima predstavljenim na izložbi u Galeriji Zuccato, Floričić ponovo koristi ista umjetnička sredstva kako bi stvorio djelo koje „govori“ isključivo vlastitom strukturom. Međutim, u novim radovima umjetnik pomiče granice dosadašnjeg eksperimenta i proširuje istraživanja anuliranja naracije, redukcije, autorefleksije, egzistencije, apsurda, kao i kategorije vremena, prostora i medija. Izložbom su predstavljena tri rada, po jedan na svakom katu galerije”, piše Patricia Počanić u pozivnici izložbe.

Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci, u klasi profesora Žarka Violića, te magistrirao na postdiplomskom studiju Videa i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, kod prof. Sreča Dragana. Od 1997. godine do danas radi kao profesor stručnih predmeta u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a od 2007. – 2012. radio je i kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na preko 40 samostalnih i 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Između ostalog, bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji, 2005. godine. Svoje je video radove predstavio i na oko 40 video projekcija i prezentacija u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj je rad primio 13 nagrada, između ostalog Nagradu Riviere (Rijeka, Biennale mladih, 1991.), Grand Prix Salona mladih (Zagreb, 1998.), dva puta zastopce drugu nagradu Zagrebačkog salona (2005. i 2007.), Nagradu Kalina (Rijeka, za 2015. i 2016. godinu) itd.. Radovi mu se nalaze u fundusima brojnih muzeja i zbirki suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum