Izložba „Ponterosso-Memorie“ u Trstu

Izložba prvih rezultata novog ciklusa projekta „Ponterosso-Memorie“ bit će otvorena u utorak, 29. studenog u 18 sati u galerijskom prostoru Cavò nadomak Piazze dell’Unità u središtu Trsta. Nositelj projekta je tršćanska udruga Cizerouno, a partneri su Etnografski muzej Istre, Gradska knjižnica Umag i Udruga turističkih vodiča Friuli Venezia Giulia.

Projekt financijski podržava upravo regija Friuli Venezia Giulia u sklopu višegodišnjeg programa Cizerouno „Varcare la frontiera“ („Preći granicu“), odnosno natječaja „Confini“ („Granice“). Podsjetimo da Etnografski muzej Istre sa Cizerouno na temi Ponterossa surađuje od 2014. godine, kad je pulska i novosadska publika imala prilike vidjeti dio početnih rezultata istraživanja jednog od najvećih trgovačkih fenomena zajedničkih nam prekograničnih kulturno-povijesnih prostora.

Ponterosso- Memorie za idejne pokretače ima Wendy d’Ercole i Massimiliana Schiozzija, a u nastavku istraživanja pridružuje im se i Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica Etnografskog muzeja Istre. Fokus interesa i dalje ostaje isti: mjesta trgovine, konzumacije i komunikacije; mjesta osobnih i kolektivnih sjećanja; multimedijalni prikazi kronike vremena koje je ostavilo trajni trag u kulturni naroda bivše Jugoslavije i Trsta.

Zanimljivo je skrenuti pozornost i na datum otvaranja- 29. studeni- nekadašnji Dan Republike, kad Trst posebno i danas pamti tisuće ljudi na Ponterossu. Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja iduće godine.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum