(Ne)vidljivi – mladi u kulturi: Izložba Marianne Nardini u vodnjanskoj Apoteci

„Don’t Kill the Grasshopper“ – na čaju s Yog-Sothothom

• Vodnjanska Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost u subotu, 19. rujna je ugostila kolektiv KUĆĆA koji je izložio rad umjetnice Marianne Nardini naziva “Don’t Kill the Grasshopper“. Rad je nastao u sklopu rezidencijalnog programa Dnevna soba u organizaciji tog kolektiva. Otvorenje izložbe održati će se u 19 sati u prostoru Apoteke.

Potaknuta istraživanjem psihološke sjene kroz književno-psihološko-biološki spektar, autorica postavlja pitanje: Što bi Sjena rađala? Koji bi bio njen suštinski plod? Koja bi bila druga perspektiva našeg najintimnijeg zla?

„Prigrliti užas unutarnjeg ponora, zagledati se u njega i s ljubavlju prihvatiti njegovu golemost i snagu. Nježno ljuljajući Id, tonemo u san i otkrivamo složeno isprepleteni misaoni prostor u kojem smo mi ti koji su istinski „njegovani“. Naša nas Sjena uljuljka u san intenzitetom nepoznatog, opasnosti, vlastitog libida, vihora i čežnji, dok konačno ne tonemo, zaista s pravom, u nesvijest, na krevetu utješnih, oštrih no plodnih polomljenih kostiju. Buđenje je ovaj put udvostručeno, ukazuje se novi oblik života, amorfno biće prepuno htijenja u pejzažu britkih perspektiva u prisutnosti neprisutnog“, piše u opisu rada.

Rad je podijeljen u tri prostora Apoteke. U ulaznom prostoru nalazimo na prljavo smeđi visoko-reljefni krug – satkan od začudnih gomilica s prozirnim spremnikom žućkaste tekućine u sredini– koji nalikuje na seansu prizivanja duhova ili demona iz bezimene maglice. U središnjem prostoru lijevu stranu zauzima kupaonsko ogledalo čije su ladice i pretinci prepuni naizgled organskog materijala poput dlaka, dok se na desnoj strani pojavljuju dva prijeteća crvolika bića s ticalima i nožicama. U završnom prostoru Apoteke dominira stravično biće koje podsjeća na hobotnicu. Njegov oblik, projekcija koja ga osvjetljava i nasilan zvuk drone glazbe koji mijenja ritam i intenzitet čine boravak u ovoj prostoriji vrlo nelagodnim i zastrašujućim. Asocijacije na narative strave i užasa koje rad pobuđuje su neizbježne, a prva i najjača je ona na H.P. Lovecrafta i njegova čudovišta pa bi dojam koji izložba ostavlja najbolje opisale njegove riječi: “Nije mrtvo ono što vječitog je sna, a u čudnim eonima i smrt umrijeti zna.”

Marianna Nardini diplomirana je umjetnica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu usmjerena ka interdisciplinarnim istraživanjima, multimedijskim, eksperimentalnim i novomedijskim pristupima s naglaskom na ambijentalno stvaralaštvo, participativne prakse i istraživački pristup.

“Don’t kill the grasshopper” nastao je kao rezultat rezidencijalnog programa Dnevna soba kojega organizira kolektiv KUĆĆA (Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović). dnevna soba je eksperimentalni rezidencijalni program pokrenut 2022. godine usmjeren razvoju i produkciji istraživanja mladih umjetnika/ce ili kolektiva koji djeluju u području eksperimentalnih, spekulativnih i proces-orijentiranih umjetničkih praksi. Tijekom rezidencije istražuju se modeli kolaborativnog rada i prezentacije umjetničkih istraživanja kroz hibridni model rezidencije koji uključuje umjetnička događanja osmišljena samostalno i u suradnji s drugim umjetnicima, kustosima i organizacijama. Cilj projekta je mladim umjetnicima pružiti podršku i ponuditi produkcijske i prostorne uvjete za rad, umjetničko i kustosko savjetovanje, te lokalno i međunarodno umrežavanje koje se proteže čitavim projektom.

Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture i medija RH. Apoteku podržavaju: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Vodnjan, Istarska županija, TZ Vodnjan i Medea vina.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje raznovrsnosti i pluralizma elektroničkih medija.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 4 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum