(Ne)vidljivi – mladi u kulturi: Programi za mlade Gradske knjižnice i čitaonice Pula

Mladima je potreban siguran prostor za stvaranje i izražavanje sebe

• Tekst Boris VINCEK

• Fotografije iz arhive GKČ Pula

• Nedavno održana tribina za mlade pod nazivom Mladi kreativci: Generacija K privukla je brojnu publiku u pulsko Kino Valli. Tribinu je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a više detalja doznali smo od Tijane Živko iz GKČ Pula

– Mladi kreativci: Generacija K tribina je za mlade koju je Gradska knjižnica i čitaonica Pula organizirala u sklopu programa Knjižnica u gostima u Mjesecu hrvatske knjige. Tribina je održana 14. studenog u punoj dvorani Kina Valli, kojemu još jednom zahvaljujemo na gostoprimstvu. Održana tribina ujedno je nastavak programa Knjižnice Mladi poPuli, s kojim smo započeli u svibnju, a organiziramo ga s ciljem javnog predstavljanja mladih pulskih umjetnika – (ne)poznatih mladih kulturnjaka, koji su na putu afirmacije svog stvaralaštva. Ovom tribinom predstavili smo dio naših mladih sugrađana koji su članovi izvannastavnih aktivnosti vezanih za knjižnicu, knjigu, čitanje, pisanje.

Goste tribine birali smo vođeni temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige koja je bila posvećena mladima i glasila je Generacija K, čime se aludiralo na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…). Na taj je način stavljen naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Ovogodišnjom temom željelo se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica, odnosno knjiga može pomoći.

Tribina je okupila mnoge mlade kreativce iz Pule – od osnovnoškolske do studentske dobi. Koje su bile glavne teme kojih se tribina dotakla?

– U sklopu Generacije K predstavili su se Tvornica priča iz OŠ Šijana, koja djeluje pod mentorstvom prof. Vladimira Papića, Novinarska grupa OŠ Vidikovac, koja djeluje pod mentorstvom prof. Sanje Pereša Macuka, Literarna kavana Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, koja djeluje pod mentorstvom knjižničarke Željke Kondić Dabo, Haiku klub Gimnazije Pula, koja djeluje pod mentorstvom prof. Dejana Pavlinovića, i Book club Kluba mladih Pula koji vodi Tajana Ilić. Razgovor je moderirao Igor Zenzerović iz udruge ZUM koji je s gostima razgovarao o konceptu aktivnosti, motivaciji, kako mentora tako i članova, stečenim iskustvima, planovima.

Tribina je bila podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu predstavili su se učenici i mentori osnovnih škola, nakon čega su njihova mjesta zauzeli srednjoškolci, a razgovor je uz pozitivnu notu zaključen uz razgovor s voditeljicom i dva člana čitateljskog kluba, od kojih smo saznali da među članovima kluba ima, kako srednjoškolaca i studenata, tako i 30 i 40-godišnjaka, što razgovore o knjigama čini još zanimljivijima. Tijekom razgovora svaki od sudionika, direktno ili indirektno, dotaknuo se činjenice da je mladim kreativcima za stvaranje najpotrebniji “siguran prostor za stvaranje i izražavanje sebe”, ali i da su mentori ključni dio svake od aktivnosti koja je predstavljena. Osim što mladima prenose svoja znanja i umijeća, ali i dio sebe koji ih i same inspirira, potiču ih na izražavanje i osnažuju u ulozi aktivnih sudionika u kulturi.

Projekti i programi namijenjeni mladima i promocija njihovog stvaralaštva često su u središtu interesa udruga civilnog društva, no to ne znači da se njima ne bave i institucije. Koje je slične programe GKČ Pula organizirala tijekom godine i koji su planovi za budućnost?

– Knjižnica tijekom cijele godine organizira programe namijenjene svim dobnim i interesnim skupinama. Posebna se pozornost daje programima namijenjenima djeci i mladima, uzimajući u obzir važnu ulogu Knjižnice u razvijanja mlade čitateljske publike. Pri planiranju promišlja se o kvaliteti i raznovrsnosti programa: za mlade organiziramo predstavljanje novih knjiga, književne susrete, edukativna predavanja, kreativne radionice, radionice kreativnog pisanja, tematske književne kvizove, micro:bit i radionice 3D printanja, izložbe, radionice digitalne i informacijske pismenosti, razne akcije i nagradne natječaje za mlade kreativce, čitateljske klubove, kao i posebne programe u povodu obljetnica, blagdana ili značajnih datuma iz naše povijesti i kulture. Možemo se pohvaliti izvrsnom suradnjom sa školama i udrugama. Upravo zahvaljujući organiziranim posjetima vrtića i škola neka se djeca i mladi prvi put upoznaju s knjižnicom, a mnogi se kasnije vraćaju kao naši stalni korisnici i čitatelji.

Iza nas je zaista velik broj suradnji i realiziranih programa i projekata za mlade. Svakako bismo izdvojili naše višegodišnje programe poticanja čitanja Ljetni najčitatelj i Čitateljska putovnica, zatim program Knjižnica svima, FLIT –  Festival talijanske književnosti, dugovječne manifestacije Bloomsday i Brazilski dani u Puli. Knjižnica je bila dio prvog izdanja manifestacije Tjedan za mlade, u okviru koje su i započele tribine Mladi poPuli i program Arena stvaralaštva, kojim je usustavljena suradnja sa studentskim udrugama. Svakako treba spomenuti i vrijedna partnerstva, primjerice u volonterskom programu u koji se uključuju mladi Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i Barbe pričalice, kao i projektima Književni i multimedijalni forum Predvečer poetike, čiji je nositelj udruga ZUM, i Kulturing – kulturom do socijalne uključenosti djece i mladih, čiji je nositelj udruga Art studio.

Za novu kalendarsku godinu, kojoj će prethoditi i otvorenje Središnje knjižnice, imamo puno planova, posebno na odjelu za mlade. Nastavljamo s našim redovitim programima namijenjenima toj dobnoj skupini, ali i nekim novim „pričama“. Uskoro će se više informacija moći pronaći na našim mrežnim stranicama i profilima društvenih mreža.

Recentna istraživanja ukazuju na sve manji interes mladih za kulturu po čemu Hrvatska ne kaska za ostatkom Europe. Kako privući mlade da napuste svoju zonu komfora u kojoj vladaju komercijalni sadržaji i aktivnost na društvenim mrežama i potraže nešto novo i kompleksnije? Na koji način i putem kojih sredstava GKČ Pula privlači mlade svojim programima?

– Djeci i mladima svakako je potrebno osigurati gostoljubivo okruženje koje će im biti ugodno, poticajno i sigurno. Uz to, mladi kao korisnici knjižničnih usluga traže, i očekuju, usluge koje su prilagođene suvremenim trendovima u prijenosu informacija i znanja. Pri planiranju sadržaja namijenjenih mladima fokus Knjižnice je na osiguravanju pristupa raznim sadržajima, posebno u elektroničkom okruženju, te pripremanju i razvijanju interesa za nove oblike čitanja i učenja, da bi u konačnici stekli vještine za korištenje informacijsko-komunikacijskih alata i servisa. Naglasak je uvijek dan razvijanju suradnje s obrazovnim ustanovama i udrugama u zajednici. kvaliteti programa i komunikaciji s korisnicima.

Našim programima želimo pridonijeti stvaranju nove mlade publike, ali i povećati vidljivost kulturnih programa namijenjenih mladima. Svakako nam je cilj osigurati mjesto koje će poticati pozitivnu komunikaciju i ojačati ulogu mladih u zajednici, u kojemu će konstruktivno provoditi svoje slobodno vrijeme, usvajajući nova znanja i koristiti nove tehnologije.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje raznovrsnosti i pluralizma elektroničkih medija.

Leave a Reply


− 3 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum