Održana konferencija “Kulturni centri i demokratizacija kulturnog sustava” u zagrebačkom Novinarskom domu

Konferencija “Kulturni centri i demokratizacija kulturnog sustava” održana je u srijedu, 23. studenog u zagrebačkom Novinarskom domu.

Kulturni centri, kao jedni od ključnih stupova kulturne infrastrukture Hrvatske, već su desetljećima kronično zanemareni u sustavu hrvatske kulturne politike. Raznovrsnošću programa koji se u tim centrima provode, oni su često jedino mjesto kulturnog (pa i društvenog) života u pojedinim lokalnim zajednicama, a svojom rasprostranjenosti diljem zemlje, predstavljaju iznimno bogat potencijal za razvoj kulturno-umjetničkog izričaja, ali i potencijal da postanu mjesta okupljanja zajednice i svih njenih pripadnika. Uz kulturne centre, kao institucionalizirane oblike djelovanja, neizostavnu ulogu u kulturnom sustavu igraju i društveno-kulturni centri temeljeni na civilno-javnom partnerstvu, a koji posljednjih godina zauzimaju sve značajniju ulogu u razvoju kulturne infrastrukture Hrvatske. Upravo ovi društveno-kulturni centri koji su izašli iz zadanih, često restriktivnih, okvira upravljanja i programiranja prostora, predstavljaju iskorak u promišljanju i praksi djelovanja unutar kulturnog sustava te otvaraju vrata njegovoj demokratizaciji.

Na konferenciji su otvorena važna pitanja razvoja i otvaranja kulturnog sustava, pitanja institucionalnog i zakonodavnog okvira i rješenja koja bi bila primjerena jednom progresivnom, otvorenom sustavu koji bi posljedično bio prilagođeniji praksama na terenu koje su napredne, eksperimentalne i često propituju zadane okvire i postavljene granice. Razgovaralo se i tome kako se razni centri (institucionalni i izvan-institucionalni) mogu povezati u svome djelovanju, te koje su daljnje perspektive razvoja kulturne infrastrukture Hrvatske.

Prvi dio tribine činila je panel rasprava na temu Institucionalni i zakonodavni okvir kulturnog sustava: mogućnosti i perspektive, a govorili su Ana Žuvela, istraživačica i stručnjakinja u području kulturne politike, Davor Mišković, kulturni radnik i praktičar i Mirela Travar, kulturna radnica, predsjednica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR uz moderiranje Željke Tonković. Druga panel rasprava nosila je naziv Kulturni sustav u praksi: kulturni centri u zajednici, a sudjelovale su Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Pavlica Bajsić, ravnateljica Centra mladih Ribnjak i Stefana Došen, predstavnica Multimedijalnog kulturnog centra Split uz moderiranje Ive Zenzerović.

Kraj tribine bio je rezerviran za raspravu i zaključke koje je iznijela Ana Žuvela:

– Pokušat ću ukratko sumirati današnji dan koji je počeo s meta razinom i idejnim projektiranjem zakonskog okvira tj. regulativnog okvira za nešto što je dosta neuhvatljivo i rubno. Područje kulturnih centara je vrlo kompleksno i još uvijek se zaobilazi u kulturnom sustavu RH. Međutim ono što ohrabruje, a čega sam tijekom ovog dana postala svjesna, jest da je ovo prvi put da smo imali u jednoj prostoriji državnu upravu, lokalnu upravu, konvencionalne centre za kulturu i društveno-kulturne centre – što znači da ona nastojanja koja su počela s nezavisne kulturne scene i narativom i praksama DKC-ova su se uspješno prelila na svoj kulturni okoliš i idu prema tome da se to neregulirano pitanje konačno regulira. Danas smo svi shvatili da je to velik posao pogotovo u tim frikcijama koje se događaju u transferu s državne razine na lokalnu razinu pa na razinu same prakse. Potrebno je puno dijaloga koji je vrlo konkretan, iskren i pun povjerenja, ali i s jednim uhom na krajnjim idejama oko toga što kulturni centri u ukupnom društveno-kulturnom okolišu i sustavu RH znače. Ne samo u urbanim sredinama već i u manjim sredinama gdje su kulturni centri apsolutno sve, kazala je Žuvela.

Konferencija je održana u sklopu projekta Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje. Projekt je podržan sa eura 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Nositelj projekta je Operacija grad (Zagreb), a partneri Savez udruga Klubtura (Zagreb), Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Platforma za društveni centar Čakovec (Čakovec), Savez udruga Kaoperativa (Karlovac), Platforma doma mladih (Split), Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Savez udruga Rojc (Pula), Savez udruga Molekula (Rijeka) te Mreža društveno-kulturnih centara (Zagreb).

Tekst priredio B. VINCEK

Leave a Reply


+ 3 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum