Prvi koncert iz ciklusa „Samo najbolje“ u Istarskom narodnom kazalištu

Martina Filjak i Monika Leskovar

• Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula najavljuje nastavak ciklusa koncerata „Samo najbolje“, a prvi u novoj kazališnoj sezoni bit će koncert renomiranih umjetnica, klaviristice Martine Filjak i violončelistice Monike Leskovar u srijedu, 3. listopada u 19.30 sati. Na programu su djela A. Pärta, L.van Beethovena, C. Debussyja i A. Piazzolle.

Pijanistica Martina Filjak svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao umjetnica galvanizirajuće snage; magnetskom scenskom prisutnosti. Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila 1. Nagradu i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu

Violončelistica  Monika Leskovar (1981.) skrenula je na sebe pozornost javnosti 1995. godine  kada je u trinaestoj godini postala najmlađom pobjednicom Međunarodnog natjecanja Čajkovski  u Japanu. Najprije polaznica Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu kod prof. Dobrile  Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski  studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu u razredu prof. Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Usavršavala se na majstorskim tečajevima Mstislava Rostropoviča i Bernarda Greenhousea. Pobjednica je mnogih međunarodnih  natjecanja kao sto su ARD u Münchenu (2001.), Mstislav Rostropovič u Parizu, Roberto  Caruana u Milanu (1999.) te Adam na Novom Zelandu (2003.). Bila je prva hrvatska  predstavnica Eurovizijskog natjecanja za mlade glazbenike koja je ušla u finale,  nastupivši u Beču 1998.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum