Svečano otvoren 28. Sa(n)jam knjige u Istri

Povratak – glavna tema ovogodišnjeg festivala knjiga i autora

• – Džaba Beograd, džaba Interliber, džaba Leipzig – Pula je Pula – tu je pisac gospodin jer ima svoje čitatelje uz sebe i s njima dijeli povratak čovjeka čovjeku. Lipo dojdite, kupujte libre i štijte – samanj je doprt“, riječi su kojima je Milan Rakovac otvorio 28. izdanje Sajma knjige u Istri u petak, 25. studenog, ponovo u Domu hrvatskih branitelja.

Rakovac je u ovoj funkciji zamijenio glavnog gosta sajma Lászla Krasznahorkaia koji je zbog bolesti morao otkazati svoj dolazak. No bio je prisutan kroz svoje riječi jer je upravo citat iz njegovog romana „Svijet ide dalje“ u recitaciji Roka Juričića bio početak ceremonije otvaranja. Njegova su-voditeljica bila je Dijana Vidušin, a za glazbu su se pobrinuli članovi pulskog Big Benda predvođeni Brankom Sterpinom na trubi.

Glavna tema festivala je povratak, a ovogodišnji Sajam posvećen je Daši Drndić. Fokus sajma kao i same svečanosti otvaranja bit će i stogodišnjica rođenja Pier Paola Pasolinija čije smo stihove u čakavskom prepjevu Valtera Milovana također poslušali na otvaranju, a nisu izostali ni stihovi njegove su-godišnjakinje Vesne Parun.

Direktorica Sajma, Magdalena Vodopija zahvalila je Matiji Ferlinu i Goranu Ferčecu na organizaciji ceremonije otvaranja i naglasila kako je ovo ujedno i povratak sajma u dekadentne prostore i salone austrougarske prošlosti u koje se knjiga najbolje uklapa. Emotivno je bilo i njeno prisjećanje na Dašu Drndić, a nadolazeća je vremena opisala kao anni di piombo e di fango.

Među govornicima bili su i ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, istarski župan Boris Miletić i pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji su dali svoju definiciju povratka, naglasili važnost knjige i čitanja, pohvalili ustrajnosti ovakvih manifestacija, pozdravili brojne okupljene ispred Doma hrvatskih branitelja i zaželjeli im ugodan boravak na sajmu.

28. Sajam knjige u Istri ostaje otvoren do nedjelje, 4. prosinca, a posjetitelji će moći birati između 25 tisuća naslova od sveukupno 280 izdavača. Cijene će biti tradicionalno snižene, a sajamski popust je u rasponu od 20 do 70 posto.

Detaljan program sajma možete pronaći na ovoj poveznici.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


5 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum