Upoznajmo Vodnjan: Predavanje Erica Ušića “Zidovi govore: parole, grafiti i murali Vodnjana”

Javno predavanje Erica Ušića na temu „Zidovi govore: parole, grafiti i murali Vodnjana“ bit će održano u u petak, 11. studenoga u 19 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu.

Predavanje se održava u okviru programa Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano, koji s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana organiziraju Grad Vodnjan, Istarsko povijesno društvo, Knjižnica Vodnjan i Pučko otvoreno učilište Vodnjan.

„Zidovi Vodnjana specifični su po velikoj koncentraciji različitih zidnih intervencija – od povijesnih političkih parola, preko subkulturnih grafita, do street art murala. Njihovo prisustvo i artikulacija u javnom prostoru od Vodnjana čine jednu od produktivnijih i slojevitijih “zidnih scena” u Istri. Sagledane u cjelini, ove intervencije tvore jedan kompleksan i živopisan krajolik koji je prožet raznim porukama, simbolima, slikama i značenjima. Izlaganje će predstaviti i analizirati pojedine zidne intervencije, uz prezentaciju njihovog povijesnog nastanka, umjetničke tradicije te kulturnog i sukbulturnog značaja za lokalni kontekst“, piše u opisu predavanja.

Eric Ušić, kulturolog, trenutno doktorand na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani. Na Filozofskom fakultetu u Rijeci diplomirao na Odsjeku za kulturalne studije (2017.). Koautor fotomonografije o poslijeratnim parolama u Istri “Živote damo Istru ne damo” u izdanju Etnografskog muzeja Istre, autor znanstvenih i stručnih članaka, eseja i likovnih kritika, član odbora znanstvene konferencije Street Art Festivala u Ljubljani (2022.) te dio organizacije Vodnjan film festivala u Fažani film festivala. Član je Istarskog povijesnog društva.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum