Uz proračun Grada Pule usvojen i Program javnih potreba u kulturi za 2023. godinu

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, 21. studenog usvojen je proračun Grada Pule za iduću godinu. Među točkama dnevnog reda bilo je i Zaključak o usvajanju Programa javnih potreba u kulturi za 2023. godinu kojeg je predstavila nova pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin.

– Za potrebe realizacija Programa planirana su sredstva u iznosu od 4.799.760 eura, od čega su 493.490 eura sredstva iz drugih izvora. Riječ je o značajnom povećanju sredstava za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi u odnosu na 2022. godinu i to u iznosu za sveukupno 682.916 eura odnosno za 5.145.000 kuna. Radi se o povećanju za 16% u odnosu na 2022. godinu čime se želi kulturnom sektoru pružiti što kvalitetnija potpora i podrška koliko je to moguće i koliko proračun dozvoljava, nakon dugog perioda nemogućnosti potpunog djelovanja zbog panedmije koronavirusa te također teškog nadolazećeg perioda koji će biti obilježen značajnom krizom, kazala je Emina Popović Sterpin i dodala da se u povećanje proračuna išlo s nakanom da se zadovolji povećanje plaća u ustanovama koje se dogovorilo sa sindikatima kao i povećanje materijalnih rashoda uzrokovanih inflacijom, a da se zbog toga ne ošteti nezavisni kulturni sektor koji je posebno krhak i za kojeg su troškovi produkcije izrazito porasli. Sukladno tome najveće povećanje sredstava namijenjeno je stavkama Likovna umjetnost i muzejsko – galerijska djelatnost i Glazbena i glazbeno-scenska umjetnost.

– Ovaj program ima tri glavna cilja. Prvi je osigurati stabilnost ustanovama u kulturi čiji je osnivač Grad Pula te nastaviti ulagati u njihovu infrastrukturu i razvoj. Drugi je povećati financijsku podršku u nezavisnom kulturnom sektoru i udrugama civilnog društva zbog velike inflacije produkcijskih troškova s naglaskom na određene djelatnosti koje su posljednjih godina bile zapostavljene ili koje će osjetiti najveći porast troškova. Treći je realizirati ili započeti realizaciju kapitalnih i manjih projekata određenih smjernicama iz provedbenog programa Grada Pule, kazala je Popović Sterpin.

Ona je dodala da je za obnovu infrastrukture Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula i Gradske knjižnicu i čitaonicu Pula planirano 406.000 eura iz različitih izvora. U planu je početak radova na uređenju gledališta Velike kazališne dvorane koja odnedavno nosi ime Kazališna dvorana Pietro Ciscutti. Gradska knjižnica i čitaonica Pula je nedavno pretrpjela požar, stoga je uz planirane rashode vezane uz dovođenje prostora Središnje knjižnice u prvobitno stanje neophodna i obnova knjižničnog fonda te nabava novog namještaja, za što se traži i pomoć iz županijskog i državnog proračuna.

Na pitanje vijećnice Dušice Radojčić zašto se iz kulturnog proračuna izdvaja pola milijuna kuna za manifestacije i aktivnosti Turističke zajedniea grada Pule, pročelnica Popović Sterpin je odgovorila da se radi o višegodišnjoj praksi financiranja kulturnih manifestacija i programa koji su zanimljivi i turistima ili koji bi mogli privući turiste kao što su Visualia festival ili Croatia Bike Week.

Među novostima ovogodišnjeg proračuna su i dvije aktivnosti utvrđene Provedbenim programom Grada Pule-Pola 2021.-2025. pa su planirana sredstva za preliminarne aktivnosti buduće realizacije projekta „Interpretacijski centar Pule“ koje uključuju izradu konzervatorske podloge za pripremu projektne i ostale dokumentacije, te za realizaciju projekta „Digitalna platforma“ u sveukupnom iznosu od 49.108 eura.

Što se Društvenog centra Rojc tiče u 2023. godini planira se daljnje ulaganje te se osiguravaju sredstva u iznosu od 92.906 eura kao okvir za preliminarne aktivnosti s ciljem energetske i statičke obnove zgrade, ostalih ulaganja u zgradu i izrade potrebne projektne dokumentacije. Iduće godine planira se i početak provedbe projekta Sunčana elektrana Rojc za što je namijenjeno 26.545 eura, a s ciljem uštede i održivog razvoja. Sredstva za usluge tekućeg i investicijskog održavanja Društvenog centra Rojc planirana su u iznosu od 13.272 eura.

Tekst Boris VINCEK

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum