U ime Francija

Zagrebačko-pulska redateljica Ines Pletikos promovirala je prošlog tjedna u u pulskom Kinu Valli svoju trodijelnu dokumentarnu seriju “U ime oca”, čiji je naslov vjerojatno preuzet od istoimenog flma Jima Sheridana u kojemu mlađahni Daniel Day-Lewis nastoji obraniti očevu čast.

Serija se ovih tjedana prikazuje i na HTV-u, a u ponedjeljak 23. siječnja prikazan je nastavak “U ime oca – Petra” u kojemu o kultnom istarskom glazbeniku Franciju Blaškoviću govori njegova starija kći. Franci se gotovo salingerovskom ustrajnošću već godinama uspješno kloni medija, intervjua i fotografija, iako se od J. D. Salingera razlikuje u jednom bitnom detalju. Dok su obožavatelji desetljećima uzaludno čekali nova djela kultnog američkog pisca, Franci svoje sljedbenike obraduje čak i s nekoliko albuma godišnje.

Njegova kći Petra Blašković, kazališna glumica i diplomirana glazbenica, vrlo je dojmljiva u nastojanju da sažme odrastanje u roditeljskom domu sa svojim kasnijim profesionalnim i životnim putem, a redateljica to vizualno razrađuje obiljem arhivskog materijala. U filmu sudjeluje i popriličan broj Francijevih suvremenika i poznavatelja, ali oni uglavnom ne govore ništa novo i poticajno, već se drže nekih opće poznatih podataka o Francijevu životu i djelu.

Svakako je dobro za Pulu i Istru da je ovaj film snimljen, ali čini se da pravi Francijev portret zapravo ne bi smio biti ovakav klasični dokumentarac. Ipak je riječ o autoru čija je djela teško žanrovski svrstati, koji u svojim pjesmama stalno miješa različite jezike i dijalekte, različite glazbene stilove, čak i različita svjetonazorna opredjeljenja i koji stalno iznenađuje svoju publiku.

Upravo zato bi njegov idealni filmski portret trebao imati formu koja oponaša njegove pjesme, trebao bi biti spoj različitih filmskih rodova (dokumentarni, eksperimentalni, animirani) i različitih stilova spojenih u cjelinu koja bi i svojom formom, a ne samo iznesenim svjedočenjima, opisivala njegovu osebujnu pojavu. To svakako nije lako napraviti, ali nadajmo se da će jednom netko uspjeti u tome.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum