KUD Mate Balota

Adresa: Dalmatinska 100b, Rakalj
Grad/općina: 52208 Krnica
Telefon: 052/556-031; 098/919-8107

KUD «Mate Balota» osnovan je 1996. godine i okuplja pedesetak plesača, svirača i pjevača, od vrtića, osnovne i srednje škole, studenata i odraslih članova. koji njeguju tradiciju i tradicijske vrijednosti ovoga kraja narodnim plesovima, svirkom na mihu, roženicama i harmonici te narodnim napjevima na tanko i debelo.

Cilj osnivanja KUD-a bio je dobro i korisno provođenje slobodnog vremena mladih, razvijanje inicijative, kreativnosti, afirmacija pozitivnih vrijednosti, ali ne samo to. Jedan od važnijih ciljeva je usvajanje znanja o obilježjima svoje kulture, razumijevanje pojma identiteta jer tek poznavanjem svoje vlastite kulture, moguće je tu kulturu čuvati, nadograđivati, promicati i čuvati za nove generacije.

U svojih osam godina djelovanja, članovi KUD-a su svoj kraj predstavili u mnogim krajevima širom Hrvatske, ali i izvan granica domovine. Bila su zapažena njihova gostovanja na brojnim smotrama i susretima po Istri, na
Krku, Dalmaciji, Gorskom kotaru, Moslavini, Podravini, Istočnoj Slavoniji, Zagrebu, Zagorju te u Češkoj i Njemačkoj.

Plesovi koji se plešu su balun, ballo di sedia, sette passi i spitz polka, stara polka, promjena, a koreograf je gospodin Stjepan Celić. Svirka koja otvara svaku svečanost i koja se uvijek svira prva je mantinjada. Pleše se u pratnji miha i roženica ili roženice ili harmonike. Vještinu sviranja na mihu i roženicama na mlade svirače prenosi gospodin Mladen Buić. Na repertoaru narodnih pjevača su stari istarski napjevi na tanko i debelo, a najpoznatije pjesme su “Spod mi Raklja sela”, “Divojka je uranila”, “Cviće mi polje pokrilo”, “Kada san se z dragon rastavija”, “Koliko je od Učke do mora”…

Članovi KUD-a odjeveni su u tradicionalnu istarsku narodnu nošnju, jednostavnu u svojoj pojavnosti jer područje Raklja obiluje kamenom i oskudnim načinom života u prošlosti te je muška i ženska narodna nošnja slika težačkoga života, ali nadasve odraz jednostavnosti, širine i bogatstva duha.

Leave a Reply


5 − = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum