HIP- HOPU SE NAZIRE SVJETLIJA BUDUĆNOST

IMG_2697

U kasnim večernjim satima ispred kluba Metamedia u Rojcu, okupili su se pulski fanovi hip-hopa. Organizatori Medie Mediterranee 12 odlučili su jednu večer festivala upravo posvetiti hip –hoperima. Nastupile su tri grupe: vodnjanski DEM Crew, zatim pulski reper Cannone, zajedno s novim glazbenim suradnikom Martinom, te Why Not! iz Pule.

DEM Crew koje čine Vodnjanci: Rinoma, Danne, Riki Ooh, Black i Korpa, mladi su reperi od kojih najstariji ima 19 godina. Međutim, u hip –hopu su već od osnovne škole. Sinoćnji nastup pred pulskim obožavateljima ovog glazbenog usmjerenja, pokazali su da su doista perspektivna grupa. Na pitanje po čemu se razlikuju od drugih repera, Danne nam je kazao: „Mi pišemo gluposti, dok se drugi drže ozbiljne tematike.“ Kako navode dečki, imali su puno koncerata, a u svibnju su imali priliku nastupati na velikom događaju hip –hop izvođača u Zagrebu, pod imenom „Zagreb se budi“. Kazali su nam da su se okupili iz „gušta“ te rade ono što vole, ali da se, nažalost, od hip – hopa ne može živjeti. Iako na hip – hop sceni ima pozitivnog pomaka, kažu da mnogi ne prepoznaju kvalitetne reperske grupe. Već su sinoć dečki otputovali u Orahovicu gdje ih očekuje novi nastup na Ferragosto Jam 3 festivalu.

IMG_2724

Sinoćnju je publiku oduševio i Cannone sa svojim pjesmama za koje kaže da uvijek unosi maksimalno sebe i svoje emocije. Njegov nastup je uveličao i istarski glazbenik Dean Bakić, a svojim odličnim vokalnim sposobnostima, svirajući na gitari, hip – hop je odveden na jednu višu razinu. Zajedno su otpjevali pjesmu „Ptice umiru pjevajući“ i „Uobičajeno“. U kratkom razgovoru s Cannoneom jednostavno se da dokučiti da je riječ o ozbiljnom i izuzetno pozitivnom glazbeniku. Ovaj simpatični reper je izdao nekoliko albuma, a upravo je sinoć promovirao svoj novi album Topnički dnevnici za koji kaže da je izvukao maksimalno, budući da se radi o kućnoj produkciji.

– Pišem o realnim stvarima i situacijama, a svojim se pjesmama nastojim približiti publici, kazao je Cannone, dodajući da mu je i pozitivna i negativna kritika dodatna motivacija da napravi još bolje pjesme.

S obzirom na svoje početke (u hip – hop vode ušao je 2001.), kaže da je današnja situacija s hip – hopom u Puli puno bolja, budući da postoji veća mogućnost za nastupe, a i pulske udruge kao što je Metamedia pomažu mladim glazbenicima na svojem putu.

Trenutno surađuje s reperom Martinom, koji mu je i producirao zadnji album, a sinoćnju su publiku počastili zajedničkom izvedbom „Tvoj fast“. Kako kažu ovi dečki, dobro surađuju te planiraju napraviti zajednički album na jesen. Posljednji koji su sinoć nastupili, bili su pulski reperi Why Not!. Svojim šaljivim stilom, nasmijali su i zabavili okupljene fanove hip –hopa. Kako su nam kazali, pišu o sebi samima i o njihovim različitim životnim stilovima, i naravno svome gradu. Dodali su i da se razlikuju od drugih repera po tome što svojim pjesmama predstavljaju Pulu i Istru. Neke od pjesama koje su otpjevali sinoćnjoj publici jesu: „Dođi da te j…em“, „Pula predstavlja“ i „Ljetna“. Hip – hip večer je upotpunjen i tek jučer dovršenim grafitima, u unutrašnjem dvorištu Karla Rojca. Naime, voditelj Antonio Jurčević zajedno s polaznicima radionice grafita svojim su radovima uljepšali derutnu zgradu Rojca.

Za jučer je bio zakazan i streetball turnir koji se trebao održati u popodnevnim satima, ali zbog kiše organizatori su bili primorani ga odgoditi.

Napisala: VLASTA VUJAČIĆ

Leave a Reply


− 6 = 0

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum