OTVORENJE 12. MEDIA MEDITERRANEA FESTIVALA

P7041366

U pulskoj utvrdi Casoni vecchi, sinoć je otvoren festival Media Mediterranea 12. U ovoj derutnoj, ali prekrasnoj tvrđavi okupili su se svi oni željni za drugačijim edukativno – glazbenim provodom. Prisutni su imali priliku vidjeti izložbu Pulske grupe, pod imenom „Muzil Danas“ te prezentaciju zbornika „Grad postkapitalizma“. Osim edukativnog programa, večer je bila upotpunjena glazbenim izvedbama talijanskog dua Massa Bon te poljskog skladatelja/performera Pleqa.

U razgovoru s članom Pulske grupe, arhitektom Emilom Jurcanom, saznali smo što predstavlja izložba „Muzil Danas“ te što se njome želi postići. Kako je kazao, u utvrdi Casoni vecchi izložili su arhitektonski prikaz Muzila, onakav kakav je danas. Zajedno s još dvadesetak stručnjaka napravio je arhitektonski prikaz tamošnjeg prostora,  a zatim su mjerenja poslana arhitektonskim fakultetima u Zagrebu i Madridu. Studenti spomenutih ustanova, svojim idejama i projektima, nastoje doprinijeti prenamijeni napuštenog Muzila, koji ima ogroman potencijal. Emil Jurcan je na predstavljanju izložbe govorio o trenutnom problemu koji „hara“ našom zemljom. Naime, govorio je o turističkoj ideologiji koja nam se neprestano propagira, ne razmišljajući može li nam turizam uistinu biti „kruh“ od kojeg svi možemo živjeti.
– Grad u biti bojkotira naše inicijative. Iako načelno kažu da su nam ideje odlične, u tajnosti se planira izgradnja golf terena, kazao nam je Jurcan koji je vodio sinoćnju prezentaciju o prenamijeni Muzila, zajedno s kolegom arhitektom Vjekom Gašparovićem.
Jurcan veli da ovom akcijom nastoje sakupiti što više idejnih projekata, koje bi priložili Gradu te im tako ponuditi raznovrsna rješenja. Nadodao je da bez obzira što Grad ili država odluči, građani zaslužuju raspravu o prenamijeni Muzila, budući da je to javni prostor. Nakon predstavljanja idejnih rješenja vlastima, poželjno bi bilo istupiti u javnosti s proglasom u kojemu se ističu jasno definirani zahtjevi i pozicije (plakati, letci, okupljanja…).
Sinoć je prezentiran i  zbornik „Grad postkapitalizma“ u kojemu su se nalaze transkripti predavanja prošlogodišnjeg simpozija, istoimenog naziva. Zbornik je nadopunjen iskustvima i mišljenjima stranih i domaćih arhitekata, a osvrću se i na problem Muzila.
Nakon male edukacije, slijedio je glazbeni dio programa.

P7041382

Talijanska grupa Massa Bon (Simeone Massaron i Piero Bittolo Bon), prisutnima su pružili užitak slušanja glazbene improvizacije. Nevjerojatnim idejama uspjeli su nasmijati publiku, koja je sa zanimanjem pratila njihove improvizacije. Proizvodnjom posve čudnih, disharmoniziranih zvukova, upotrebu različitih predmeta kao instrumente, u svakom slučaju iznenadila je posjetitelje. Svojim glazbenim (?) izvedbama, odudaraju od „običnog“ svijeta glazbe. Upotrebom plišane igračke kojom se proizvodi zvuk i time upotpunjuje njihova glazbena izvedba, ili pak glazbena upotreba iPoda, nameće preispitivanje granica umjetnosti. Kako nam je kazao ovaj dvojac, svaki zasebno stvara ozbiljnu glazbu, čak i na zajedničkom snimljenom cd-u, njihova glazba zvuči ozbiljno. Međutim, kažu da u naletu improvizacije, pred publikom, postanu potpuno neozbiljni, kreirajući muziku koja nije uvijek razumljiva publici. Napamet im padnu svakakve lude ideje kojima stvaraju muziku.
– Naša glazba ne može se nazvati niti jazz, a niti eksperimentalna glazba budući da je ovakvo što već viđeno. To je jednostavno improvizacija, kazao je Bittolo Bon, a njegov kolega Massaron nadovezao se govoreći: „ na pozornici najviše pokušavamo zabaviti sebe, a kakva će biti improvizacija ovisi i o našem raspoloženju.“
Svoj su mali koncert završili riječima: „Ponestale su nam loše ideje, pa ćemo onda i završiti“, čime su itekako nasmijali publiku. Finalni dio večeri upotpunio je poljski skladatelj i performer Pleq svojom ambijentalno – elektronskom glazbom. Sjedeći za laptopom, na bini, u mrklom mraku, dok je reflektorsko svijetlo bilo upereno u njega, ovaj mladić kreirao je elektronsku muziku. Zvukovi su bili neprepoznatljivi, a uživo „stvorena“ glazba neodoljivo je podsjećala na filmsku muziku kojom se stvaraju napete scene. Danas s početkom u 20 sati, na istome mjestu, očekuju nas zanimljivi koncerti grupe Man- Ra – Synestension, talijanski dvojac Klan.G te će nam Vj Edna i Dj Tricky D prezentirati projekt „video mapping“.

Napisala: VLASTA VUJAČIĆ

Foto: AIDA HASANOVIĆ

Leave a Reply


9 − 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum