U Ferrarinoj sjeni

TV: LOŠ PORUČNIK, redatelja Wernera Herzoga

Bad Lieutenant

Potrebu za snimanjem remakea nekog slavnog filma najčešće pokazuju manje afirmirani redatelji, koji na taj način žele odati počast svojem uzoru ili pak skrenuti pozornost na sebe, budući da zvučno ime osigurava povećano zanimanje medija i publike.

Utoliko je neobičnije kad živući klasik odluči snimiti remake filma svojeg mlađeg kolege, kao što je to prije nekoliko godina učinio Werner Herzog s izvanrednim Ferrarinim filmom “Loš poručnik” (Bad Lieutenant). Ferrara se u svojem remek-djelu (kod nas je prevođen i kao “Okorjeli policajac”) bavi njujorškim detektivom potpuno ogrezlim u poroke (Harvey Keitel), koji se drogira, kocka, posjećuje prostitutke i prima mito, a priliku za iskupljenje vidi u rješavanju slučaja mlade redovnice, koju su na crkvenom oltaru brutalno silovali maloljetni kriminalci. Problem nastaje nakon što redovnica oprašta silovateljima i odbija ih izručiti rukama pravde, a to će poručniku poremetiti planove i dovesti ga do mučne spoznaje da je put do pravog iskupljenja znatno mukotrpniji i tegobniji.

Herzog je svojeg “Lošeg poručnika” (The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans), koji se večeras prikazuje na televiziji (Nova TV, 21. svibnja u 23.40), smjestio u New Orleans nakon uragana Katrina, a njegov junak također je ovisan o brojnim porocima i održava neformalnu vezu s privlačnom elitnom prostitutkom (Eva Mendes). Zanimljivo je što Herzog tvrdi da nije gledao Ferrarin film, ali očito ne govori istinu, osim ako mu netko nije iznimno detaljno prepričao cijelu radnju. Osim poklapanja naslova i okvirne radnje, Herzog režira niz situacija vezanih uz glavnog lika koje su gotovo identične Ferrarinom izvorniku (ušmrkavanje narkotika prije obilaska mjesta zločina, seksualno napastvovanje maloljetnice na ulici, odnos s kladioničarem) tako da jednostavno ne može biti riječ o slučajnosti. Znači da Herzogov film valja gledati prvenstveno u kontekstu Ferrarinog, a tu je Herzog u vrlo nezavidnoj poziciji. Njegov film je narativno i stilski inferiorniji, pretenciozno glumatanje Nicolasa Cagea uopće se ne može usporediti s Keitelovim izvanserijskim glumačkim ostvarenjem, ali postoji još jedan dublji problem svjetonazorne prirode.

Ferrara je najdojmljiviji u trenucima kad protagoniste smješta u kaotičnu njujoršku ikonografiju prožetu vjerskim i moralnim pitanjima grijeha i oprosta, a Herzogu je takvo poimanje života potpuno strano. Herzog je iznimno autentičan u razmatranju sukoba između čovjeka, njegove vlastite prirode i surove prirode koja ga okružuje, što je ovdje ponegdje samo naznačeno (primjerice, kadar iz perspektive aligatora koji pored ceste promatra policijski očevid), ali ne i detaljnije razrađeno. Ukoliko se Herzogov film promatra izvan konteksta Ferrarinog, mogao bi čak dobiti prolaznu ocjenu, iako je znatno ispod razine koja se od njega očekuje. Znatan problem predstavlja i spomenuti glumački odabir Nicolasa Cagea, čije pretjerane facijalne grimase smetaju vjerodostojnosti glavnog lika i čine neuvjerljivom poziciju u kojoj se nalazi. Šteta što glavna uloga nije dodijeljena Valu Kilmeru, koji je dobio sporednu ulogu također iznimno pokvarenog policajca. To bi vjerojatno dijelom podiglo Herzogov film.

Elvis Lenić

Leave a Reply


1 + = 8

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum